Svijet

Britanski obavještajci protiv slanja trupa u Ukrajinu

 Britanski obavještajci protiv slanja trupa u Ukrajinu
Britanski obavještajci protiv slanja trupa u Ukrajinu

LONDON - Šefovi britanskih obavještajnih agencija su upozorili premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona da bilo kakva vojna vojna intervencija Britanije ili Zapada u Ukrajini nosi rizik da preraste u pravi rat sa Rusijom, prenijeli su danas ruski mediji pisanje britanske štampe.

Jedan neimenovani izvor je otkrio da je direktor obavještajne agencije MI6 Kameronu rekao da ruski predsednik Vladimir Putin neće stajati "mirno po strani" ukoliko Zapad pošalje vojne snage da pomognu ukrajinskoj vladi, prenio je "Glas Rusije".

"Osnovna poruka jeste da zbog Ukrajine ne vrijedi započinjati Treći svjetski rat", naveo je pomenuti izvor.

Zvaničnici NATO i zapadnih sila trenutno razmatraju različite opcije u vezi ukrajinske krize, od ekonomskih sankcija protiv Rusije, pa sve do vojne pomoći Ukrajini.

Agenti MI6 i Odbrambeno-obavještajne agencije sa terena izvještavaju zvanični London da bi ukrajinska kriza mogla da preraste u krvavi građanski rat, pri čemu bi veći dio istoka Ukrajine mogao da proglasi nezavisnost i pripoji Rusiji.

Prema navodima lista "Dejli miror", Ukrajinom su poslednje vrijeme patrolirale nenaoružane grupe britanskih obaveštajaca i pratili dešavanja na graničnim prelazima i gradovima u kojima je najjače prorusko raspoloženje, kako bi "razjasnili Putinove namjere".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije