Svijet

Britanskog bogataša ubila mafija, ali ne ruska

Britanskog bogataša ubila mafija, ali ne ruska
Britanskog bogataša ubila mafija, ali ne ruska

LONDON - Smrt britanskog bogataša Skota Janga i dalje izaziva veliku pažnju britanske javnosti, a današnji "The Sunday Times" je dodao novi element u cijelu priču: navodno je Jang bio direktno povezan s jednom od poznatih porodica londonskog organizovanog kriminala, Adamsima.

Skot Jang je pronađen prije sedam dana proboden na šiljcima ograde ispod svog stana i policija je zaključila kako je riječ o samoubistvu jednog od kontroverznih tajkuna. Ipak, odmah su se javili brojni poznanici, prijatelji i "dušebrižnici" koji su rekli kako nije moguće da se Jang ubio, već da je gotovo sigurno ubijen.

Jedan od ključnih argumenata im je da iza sebe nije ostavio nikakvo oproštajno pismo. Potom je počelo otvaranje svih njegovih sumnjivih poslova i veza, među kojima su se odmah istakle veze s raznim ruskim grupama, počev od oligarha Borisa Berezovskog, koji je takođe umro u relativno neuobičajenim okolnostima.

Jang je bio u vezi i s ruskim mafijašima, a kao jedno od otvorenih pitanja postavlja se njegovo sudjelovanje u "Projektu Moskva", poslu s nekretninama u Rusiji na kojem je, kako je tvrdio, izgubio "teške" novce (pitanje je, jasno, jesu li možda izgubili i bitno opasniji "ulagači" i jesu li ga možda dijelom smatralim krivim).

Sada se pojavljuje sasvim nova teza. Naime, bivša Jangova supruga Mišel, s kojom je prošao težak razvod koji je punio stranice britanskih tabloida, izjavila je da je Skot bio povezan s Adamsima. Ona je ustvrdila kako je njen bivši suprug nešto od svog prvog novca zaradio u saradnji s porodicom Adams.

Jedan od policijskih izvora je izjavio da značajan dio njegovog imetka nije pripadao njemu, nego je pripadao kriminalnim organizacijama, prije svega porodici Adams, za koju je prao novac. Mišel je čak istakla da je Skot na početku njihove veze bio pod policijskom istragom zbog veza s Adamsima.

Adamsi su svoju karijeru počeli 80-ih godina ovog stoljeća. Posao je pokrenuo Teri Adams s braćom Šon, poznatima kao Tomi i Patrik. Ova irska porodica je svoje kriminalne aktivnosti počela razvijati u londonskoj četvrti Ajslington. Kako navode britanski izvori, počeli su kao sitni lopovi, ali su vrlo brzo, zahvaljujući brutalnosti i snažnoj umreženosti, postali vodeći preprodavači droge. Posao su proširili na iznude i sve ostale vrste kriminala, a smatra se da su odgovorni za najmanje 25 ubistava - koja im nikad nisu dokazana.

Na vrhuncu moći navodno su težili više od 200 miliona funti. Upravo je njihova porodica bila prvi slučaj zajedničke operacije policije i unutrašnje obavještajne službe MI5 koja je 2007. rezultirala sedmogodišnjom kaznom za Terija, koji je priznao pranje novca. Sve ostalo je i dalje nedokazano.

Neimenovani policijski izvori su za "Sunday Times" izjavili da dva Jangova suradnika imaju snažne veze s porodicom Adams te da su obojica osumnjičena i za pranje novca za kriminalne grupe.

Prema nekim drugim izvorima, Skotland Yard radi na istrazi svih kontakata ruske mafije i britanskog organizovanog kriminala s Jangom.

Istraga traje, prenosi Jutarnji.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije