Svijet

Broj poginulih u Nepalu povećan na 3.700

Broj poginulih u Nepalu povećan na 3.700
Broj poginulih u Nepalu povećan na 3.700

KATMANDU - Broj poginulih u zemljotresu u Nepalu, prema današnjim podacima, popeo se na 3.700, a konačni bilans žrtava zavisiće od stanja u ugroženim planinskim selima, do kojih spasiosci još pokušavaju da stignu.

Izvještaji vlade i spasilačkih ekipa govore da su mnoga naselja uništena ili teško štećena. Rukovodilac okruga Gorka, koji je bio blizi epicentra, ističe da je pomoć očajnički potrebna.

"Tamo ima ljudi koji nemaju ni hranu ni sklonište. Dobio sam izvještaj da je 70 odsto kuća porušeno", naveo je Udav Prašad Timalsina.

Prema njegovim riječima, potvrđeno je da je u okrugu poginulo 223 ljudi, ali taj broj bi mogao da se poveća, s obzirom da je na hiljade povrijeđenih, prenosi AP.

Timalsina tvrdi da njegov okrug još nije dobio dovoljnu pomoć od centralne vlade, ali je portpatol vidno iscrpeljne vojske Jagdiš Pokrel rekao da je skoro 100.000 vojnika uključeno u operacije spasavanja.

"Oko 90 odsto vojske radi na pronalaženju i spasavanju ljudi", naveo je on, dodajući da su svi napori usmjereni na spasavanje ljudskih života.

Đukanović uputio sačešće premijeru Nepala

Crnogorski premijer Milo Đukanović uputio je saučešće predsjedniku Vlade Nepala Sušilu Koirali povodom tragičnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

"Sa dubokim žaljenjem sam primio vijest o tragičnom zemljotresu koji je pogodio Vašu zemlju. U ovim teškim trenucima za prijateljski narod Nepala, dozvolite mi da u ime Vlade i građana Crne Gore, kao i u svoje ime, uputim izraze najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu saučešća Đukanovića.

Crnogorski premijer je naglasio i da Nepal može računati na pomoć Crne Gore.

Nikolić uputio saučešće povodom zemljotresa

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća predsjedniku Nepala Ram Baranu Jadavu povodom katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju i rezultirao gubitkom velikog broja ljudskih života.

"Sa najdubljom tugom primio sam vesti o katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Vašu zemlju. Tragičan gubitak velikog broja ljudskih života u ovoj nesreći duboko me je potresao", naveo je Nikolić.

Nikolić je naglasio da građani Srbije i on lično duboko saosjećaju sa prijateljskim narodom Nepala u ovim teškim trenucima, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

"Molim Vas da porodicama nastradalih prenesete izraze našeg najiskrenijeg saučešća. Sa istinskim žaljenjem delimo njihovu bol i tugu", navedeno je u telegramu saučešća predsjednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije