Svijet

Broj ubijenih na ostrvu Utoja porastao na 85

Broj ubijenih na ostrvu Utoja porastao na 85
Broj ubijenih na ostrvu Utoja porastao na 85

OSLO - Norveška policija saopštila je danas da je broj ubijenih u pucnjavi na ostrvu Utoja, sjeverozapadno od Osla, porastao na 85, dok policija ispituje Norvežanina koji je juče uhapšen i u preliminarnoj istraži optužen i za ovaj napad i za nešto ranije izvedene eskplozije u Oslu, u kojima je poginulo sedmoro ljudi.

"Sada je potvrđeno da je u pucnjavi na ostrvu ubijeno 85 ljudi", rekla je portparolka policije u norveškoj prijestonici, čime je ukupan broj poginulih u jučerašnjim napadima u ovoj zemlji povećan na 92.

Spasilačke ekipe u čamcima, uz pomoć podvodnih kamera, pretražuju vodu oko ostrva u potrazi za nestalima, koji su pobjegli sa ostrva kako bi izbjegli smrtonosnu pucnjavu. Broj nestalih za sada nije poznat, javio je Rojters.

Policija je, pored toga, saopštila da za sada nema konkretnih izvještaja o postojanju drugog napadača, ali da se ta mogućnost ne isključuje, budući da se ispituju svjedočenja očevidaca o tome da je u pucnjavi učestvovala još jedna osoba koja, za razliku od uhapšenog, nije bila obučena u policijsku uniformu.

U međuvremenu su se pojavili navodi da je uhapšeni Norvežanin (32) bivši član opozicione Partije progresa, druge najveće stranke u parlamentu, koja se protivi imigraciji, kao i da je često učestvovao na Internet forumima u kojima se napadaju multikulturalnost i islam, dok ga mediji opisuju kao hrišćanskog fundamentalistu.

Pored toga, švedska grupa za praćenje aktivnosti ekstremno desničarskih grupa, Fondacija Ekspo, saopštila je da je osumnjičeni za napade u Norveškoj bio član jednog švedskog neonacističkog Internet foruma i da je profil otvorio 2009. godine.

Forum Nordisk ima 22.000 članova iz regiona, osnovan je 2007. godine, a na svojoj stranici se predstavlja kao portal na temu "nordijskog identiteta, kulture i tradicije".

Policija je juče pretražila jedan stan u predgrađu Osla, koji, prema riječima susjeda, pripada majci uhapšenog, koga su mediji identifikovali kao Andersa Behringa Brejvika.

Vezana vijest:

Ubica imao pomagača, policija strahuje od novih napada (Foto, Video)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije