Svijet

Broj žrtava u prevrtanju trajekta na Filipinima povećan na 61

Broj žrtava u prevrtanju trajekta na Filipinima povećan na 61
Broj žrtava u prevrtanju trajekta na Filipinima povećan na 61

MANILA - Broj žrtava prevrtanja trajekta "Kim Nirvana" u četvrtak u moru kod luke Ormok na Filipinima povećan je na 61, javile su novinske agencije, prenoseći i da bi uzrok nesreće mogao da bude pretrpanost putnicima i teretom.

Obalska straža je saopštila da je spaseno 145 osoba, što znači da se na brodu nalazilo najmanje 206 osoba, odnosno više nego što iznosi kapacitet trajekta - 173 putnika i 16 članova posade.

Brod se uputio iz Ormoka u centralnoj provinciji Lejte, na oko 560 kilometara jugoistočno od Manile, ka Pilaru na ostrvu Kamotes, a prevrnuo se nekoliko stotina metara dalje, nekoliko minuta po isplovljavanju.

Pojedini očevici tvrde da je na brodu, između ostalog, bilo na stotine džakova cementa i pirinča i da je bio pretovaren.

Prema drugoj verziji, nesreća se desila zbog loših vremenskih uslova.

Posada je optužena za nemar, a prema prvim podacima do kojih je došla istraga, brod je naglo skrenuo prije nego što je došlo do prevrtanja.

Okrivljenih za ubistvo ima 19 i među njima su prevoznik, kapetan i 17 članova posade, a zaprijećena kazna za ubistvo na Filipinima je do 40 godina zatvora.

Morski transport glavni je način prevoza između više od sedam hiljada ostrva i grebena Filipinskog arhipelaga, a nesreće na moru nisu rijetke.

Najveća nesreća u mirnodopskim prilikama takođe se desila na Filipinima, kada se putnički trajekt "Donja Paz" sudario sa naftnim tankerom, kada je poginulo više od 4.300 ljudi, podsjeća AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije