Svijet

Bugarska promijenila kandidata za genseka UN

Bugarska promijenila kandidata za genseka UN
Bugarska promijenila kandidata za genseka UN

SOFIJA - Bugarski premijer Bojko Borisov imenovao je Kristalinu Georgijevu, aktuelnu potpredsjednicu Evropske komisije, za kandidata za novog generalnog sekretara UN.

Do sada je, u pet rundi glasanja u Savjetu bezbjednosi UN, kandidat Bugarske bila Irina Bokova, generalna sekretarka Uneska, koja je tokom posljednjeg glasanja zauzela šesto mjesto.

Imenovanje Georgijeve, uticajne potpredsjednice EK zadužene za budžetska pitanja, povećava šanse Bugarske u trci za šefa UN, rekao je Borisov na sjednici vlade, prenosi Rojters.

"Smatramo da će to biti uspješnija kandidatura", rekao je Borisov ministrima.

U petoj rundi prvo mjesto zauzeo je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš a drugo kandidat Srbije Vuk Jeremić.

Prošle nedjelje, uoči pete runde glasanja u Savjetu bezbednosti UN, Borisov je izjavio da će Bugarska nastaviti da podržava Bokovu "nastaviti bar do 26. septembra, kada ona mora da bude među dva glavna kandidata".

Borisov je, kako prenosi Rojters, precizirao da će razmisliti šta da radi ukoliko Bokova ne bude prva ili druga u narednoj rundi glasanja 26. septembra, ali nije rekao da li to znači da će razmotriti drugog kandidata.

Mediji su i ranije pisali o tome da li će Bugarska promijeniti kandidata i umjesto Irine Bokove kandidovati Kristalinu Georgijevu.

Bugarska štampa spekulisala je u proteklom periodu i o umješanosti Moskve u igre oko zamjene bugarskog kandidata za genseka UN, što je Moskva demantovala.

Portparolka ruškog MIP Marija Zaharova je rekla da je njemačka kancelarka je na marginama nedavnog samita G20 u Hangdžou pokušala da razgovara sa ruskim liderima o mogućoj podršci ruske strane jednom bugarskom kandidatu - ali ne ovom koji je zvanično nominovan.

Moskva je "jasno" stavila do znanja Merkelovoj da je "bilo koji direktni ili indirektni pokušaj da utiče na Bugarsku neprihvatljiv," rekla je Zaharova, preneo je TAS S.

Berlin je u međuvremenu odgovorio, optuživši Moskvu za lažne tvrdnje.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije