Svijet

Bugarska usvojila budžet, očekuje veći javni dug i deficit

SOFIJA - Parlament Bugarske je danas usvojio revidirani budžet za 2014, koji uključuje dvostruko veći deficit i podizanje nivoa javnog duga da bi se ublažile posljedice problema u kojima se država našla nakon propasti Korporativne komercijalne banke.

Novi budžet podrazumeva deficit od 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja godine, u odnosu na prethodni cilj od 1,8 odsto, kao i novo zaduživanje u vrijednosti od 4,5 milijardi leva (2,3 milijarde evra) do 31. decembra, prenosi Frans pres.

Gotovo polovina pozajmljenih sredstava biće upotrebljena za isplatu osiguranih depozita klijenata Korporativne komercijalne banke, četvrte po veličini u Bugarskoj, koja je suočena sa bankrotom.

Sofija će oko tri milijarde leva pozajmiti od stranih banaka kao što su Unikredit, Sitibank, Sosijete ženeral i HSBC, a ostatak novca sa lokalnog tržišta.

Najsiromašnija članica EU bori se sa dugotrajnom političkom nestabilnošću, slabim privrednim rastom, deflacijom, rastom nezaposlenosti i manjim budžetskim prihodima od planiranih u posljednjih godinu dana. Fiskalne probleme izbjegla je zahvaljujući tome što je lev vezan za evro, prema valutnom odboru dogovorenom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Bugarska bilježi jedan od najnižih javnih dugova u EU, a u 2014. se očekuje dug od 28,4 odsto BDP-a. Budžetski deficit će, međutim, premašiti granicu od tri odsto koju propisuje Brisel, zbog čega bi Sofija mogla da se suoči sa strogim mjerama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije