Svijet

Bundestag ratifikovao Sporazum o pridruživanju EU i Ukrajine

Bundestag ratifikovao Sporazum o pridruživanju EU i Ukrajine
Bundestag ratifikovao Sporazum o pridruživanju EU i Ukrajine

BERLIN - Bundestag, njemački parlament, ratifikovao je Sporazum o pridruživanju EU i Ukrajine, koji je potpisala vlada u Kijevu 27. juna 2014.

Sporazum je na snazi od 1. novembra iste godine, s izuzetkom njegovih odredaba o uspostavi zone slobodne trgovine, koje će stupiti na snagu 1. januara 2016. godine, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

Predsjedavajući ukrajinskog parlamenta, Vrhovne Rade, Volodimir Grojsman prisustvovao je sjednici Bundestaga.

"Danas je njemački Bundestag ratifikovao Sporazum o pridruživanju Ukrajine EU. Ukrajina je na putu prema evropskoj porodici. Ukrajina je Evropa", navodi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na svom Twitter nalogu.

Volodimir Grojsman naglasio je kako smatra ratifikaciju Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU važnim istorijskim događajem.

Sa svoje strane, njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Steinmeier naglasio je da Sporazum o pridruženju Ukrajine i EU mora primiti veću pažnju nego bilo koji drugi sporazum koji je zaključila EU u posljednjim godinama.

Sporazum ima za cilj dalju ekonomsku integraciju između EU i Ukrajine, uspostavu slobodne trgovinske zone kao i političko udruživanje, industrijsku saradnju, društveni razvoj i zaštitu.

Dokument će stupiti na snagu nakon što sve države članice ratifikuju sporazum u svojim nacionalnim parlamentima. Sudeći prema nekim procjenama, proces ratifikacije mogao bi potrajati do tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije