Svijet

CIA-in najluđi plan za ubistvo Fidel Kastra

CIA-in najluđi plan za ubistvo Fidel Kastra
CIA-in najluđi plan za ubistvo Fidel Kastra

VAŠINGTON - CIA je navodno imala više čudnih planova za ubistvo Fidel kastra, ali jedan od najčudnijih bio je onaj koji je uključivao gljivice, bakterije i ronilačko odijelo.

Tuberkulozom inficirali ronilačko odijelo

Američki arhiv za nacionalnu bezbjednost objavio je informacije da je Vašington pokušao ubiti Kastra tako što su mu tuberkulozom inficirali ronilačko odijelo.

Arhiv navodi kako je američka vlada kontaktirala advokata Džejmsa Donovana da pregovara s Kastrom. CIA je vjerovala da će Donovanovu povezanost s kubanskim liderom moći iskoristiti kako bi ubili kubanskog vođu.

Napravljen je tajni plan, da prilikom pregovora s Kastrom, Donovan Castru preda dar, obzirom na to da su obojica voljeli ronjenje. Međutim, Donovan nije ni znao za ovaj opaki plan i da su odijelo i boce za disanje zaraženi gljivicama i opasnim bakterijama.

Plan je propao kada je Milan Miskovski, advokat CIA-e, rekao Donovanu da provjeri da neko nije “čačkao” po odijelima.

Savjet Miskovskog spasio Kastra

1963. godine Castro i Donovan su se sastali i američki advokat je predao dar kubanskom lideru. Ronilačaka oprema nije bila zaražena zahvaljujući savjetu Miskovskog.

Postojalo je puno zavjera kako ubiti Kastra, a jedna od najpoznatijih je i cigara koja bi eksplodirala čim bi je Kastro zapalio. Kako su osim cigara njegova velika strast bili i šejkovi od jagode, postojala je i ideja da ga otruju.

Zadnji pokušaj likvidacije Kastra trebao biti 2000.

Pretpostavlja se da je zadnji pokušaj likvidacije Kastra trebao biti 2000. godine kada je isplaniran bombaški napad na dvoranu u Panami u kojoj je Kastro trebao održati govor.

Inače, lik Džejmsa Donovana pojavio se i na filmu, i to u velikom hitu “Bridge of Spies” u kojem Donovana glumi Tom Hanks.

(NN/Exspress.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije