Svijet

CNN u "Dekodiranju Rusije": Putina moćnim čine tri stvari

CNN u "Dekodiranju Rusije": Putina moćnim čine tri stvari
Foto: Ilustracija | CNN u "Dekodiranju Rusije": Putina moćnim čine tri stvari

VAŠINGTON - Sajber moć, vojna moć i kult ličnosti tri su stvari koje grade široku mrežu uticaja zbog kojih je predsjednik Rusije Vladimir Putin toliko moćan, ocjenjuje CNN u serijalu "Dekodiranje Rusije".

CNN ukazuje da, iako to negira, Rusija je optužena da su njeni hakeri uticali na rezultate izbora američkog predsjednika, kao i da su izazvali ometanja izbora u Estoniji i Ukrajini.

S tim u vezi CNN konstatuje da je ogromna hakerska moć Rusije, prije svega, jer su fakulteti u Sovjetskom savezu izgrađeni u sistemu koji treba da iznjedri inženjere svjetske klase.

Što se vojne moći tiče, CNN konstatuje da je sve pod Putinovom kontrolom, uključujući i nuklearne bombe.

Osim toga, kako se navodi, Putin troši ogromne pare na stalnu modernizaciju vojske, iako stručnjaci tvrde da je rusko konvencionalno oružje ograničenih mogućnosti.

Treća stvar koja čini Putina moćnim je svakako nevjerovatna popularnost.

Sve više Rusa slavi svog lidera, iako neke njegove izjave ili ponašanje kritikuju svjetski lideri, posebno nakon ruskih akcija u Ukrajini i Siriji.

Putin je, međutim, sve popularniji, konstatuje CNN, a to objašnjava time da većina Rusa želi da njihova država ima što veći uticaj na svjetske događaje, čak iako to donosi sankcije i pogoršanje životnog standarda.

Američka televizija dodaje da u jačanju popularnosti Putin profitira zbog političkog sistema u Rusiji, kao i od medijske scene, na kojoj postoji nulta toleracija na kritike lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije