Svijet

Cerarova stranka zeli u društvo evropskih liberala

Cerarova stranka zeli u društvo evropskih liberala
Cerarova stranka zeli u društvo evropskih liberala

LJUBLJANA - Stranka slovenačkog premijera Mire Cerara (SMC), osnovana uoči julskih parlamentarnih izbora, zatražila je članstvo u evropskoj grupi liberalnih stranaka (ALDE), potvrđeno je danas u stranci.

Cerarova stranka svoje djelovanje u evropskom političkom prostoru vidi

u socijalno-liberalnom, odnosno lijevom krilu ALDE i veruje da će njeno članstvo u trećoj najvećoj političkoj grupi biti potvrđeno na skorašnjem kongresu u Lisabonu.

U članstvo ALDE već je primljeno više slovenačkih političkih stranaka, čija je uloga u međuvremenu na domaćoj sceni sasvim marginalizovana, pa nemaju predstavnike ni u slovenačkom, niti u Evropskom parlamentu.

Riječ je o skoro ugašenim strankama kao što su Liberalni demokrati (LDS), koje je u vrijeme kada su dominirali u slovenačkoj politici vodio Janez Drnovšek, zatim stranka ZARES, nastala odvajanjem iz LDS-a, a tu je i Građanska lista (DL) bivšeg ministra unutrašnjih poslova Gregora Viranta.

Zastupnike u sadašnjem parlamentu ima jedino stranka SAB bivše premijerke Alenke Bratušek, kojoj nije uspjela kandidatura za članstvo u Evropskoj komisiji jer je nisu podržali ni svi evrozastupnici ALDE.

S obzirom na mnoštvo liberalnih stranaka, prenosi Hina, ne iznenađuje nedavna izjava lidera evropskih liberala Gi Verhofštata da je u Sloveniji više liberalnih stranaka nego u svim ostalim državama istočne i srednje Evrope.

Verhofštat je nedavno boravio u Sloveniji, pokušavajući da poveže sve liberalne stranke u jednu, ali je njegov pokušaj bio neuspješan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije