Svijet

Česi protiv prolaska američke vojske kroz Češku

Česi protiv prolaska američke vojske kroz Češku
Česi protiv prolaska američke vojske kroz Češku

PRAG - Češki antiratni aktivisti pokrenuli su kampanju "Tenkovi? Ne, hvala!"(Tanks? No, thanks!) protiv prolaska američkih oklopnih vozila kroz ovu zemlju.

Američka vojna vozila koja su učestvovala u vježbama NATO u Poljskoj, Litvaniji i Estoniji trebalo bi da pređu preko teritorije Češke Republike između 29. marta i 1. aprila na svom putu ka bazi u njemačkom gradu Vilseku, prenijela je televizija "Russia Today".

U konvoju je više od stotinu vozila tipa "strajker", a aktivisti navode da se njegov prolazak kroz Češku pretvorio u "provokativnu pobjedničku paradu" u blizini ruske granice.

Aktivisti su na Fejsbuk stranici "Tenkovi? Ne, hvala" obrazložili protest navodeći da je prolazak američke vojske "nepotreban i opasno provokativan vojni manevar koji samo povećava međunarodne tenzije".

"Posljednja takva vozila koja su prolazila kroz Češku bila su sovjetski tenkovi 1968. Mi ne želimo tenkove stranih vojski", rekla je Tana Bednarova iz organizacije "Svijet bez ratova i nasilja" koja podržava pomenutu kampanju.

Ona je takođe kritikovala širenje NATO na istok, rekavši da ako SAD i njegovi saveznici zaista "žele da stvore bezbjednost u svijetu, onda treba da pozovu Rusiju, Kinu i druge zemlje da im se pridruže".

Češka vlada je odobrila transfer američkih tenkova bez rasprave u parlamentu, a prema navodima lokalnih medija, vlasti su iz straha da bi moglo doći do provokacija naložile češkoj vojsci da štiti konvoj američke vojske dok bude prolazio kroz zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije