Svijet

Češka za Šengen, ali ne prima izbjeglice

Češka za Šengen, ali ne prima izbjeglice
Češka za Šengen, ali ne prima izbjeglice

BEOGRAD - Premijer Češke Bohuslav Sobotka kaže da je njegova zemlja u mogućnosti da Srbiji odmah pruži finansijsku pomoć od deset miliona kruna za rješavanje problema izbeglica, ali sama odbija da ih primi.

Češki premijer Bohuslav Sobotka kaže da Evropska unija treba da da zajednički odgovor na izbjegličku krizu ali njegova zemlja nije solidarna sa drugim evropskim zemljama. Češka je pristala da primi nedostojno mali broj onih koje je rat naterao da potraže spas u Evropi.

Sobotka, koji se danas sastao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, uobičajenim diplomatskim žargonom je izjavio da bi Evropa trebalo da bude aktivnija po tom pitanju.

„Uvijek smo insistirali u svim krizama na zajedničkom dogovoru u okviru EU. Češka želi da učestvuje u debati kako to da se reši, ali insistira da to bude zajedničko rješenje“, rekao je češki premijer.

Iako je njegov zamenik Andrej Babiš prošle nedjelje izjavio da treba zatvoriti zonu Šengena koja omogućava slobodno kretanje i pozvati NATO da zaštiti granice EU od ulaska izbjeglica, Sobotka je u Palati Srbije rekao da „četiri zemlje Višegradske grupe žele da sačuvaju Šengenski prostor“.

U Višegradskoj grupi su, pored Češke i Poljska, i Slovačka i Mađarska. Ove zemlje će se sastati u petak u Pragu kako bi razgovarale o tome šta da rade s izbeglicama.

One se odlučno protive kvotama za prihvatanje migranata koje je odredila EU kako bi se ravnopravno podelio teret izbjegličke krize među zemljama članicama.

Češka je pristala da primi 400 izbjeglica ove, a 1.500 do 2017. godine, iako svakog dana granice EU prelazi hiljade ljudi. Od početka godine je samo kroz Srbiju prošlo 115.000 migranata, a u ovom trenutku je na njenoj teritoriji 7.800 izbjeglica, rekao je srpski premijer.

„U ovom trenutku na teritoriji Srbije imamo na četiri različite tačke 7.800 ljudi. Trudimo se koliko možemo u skladu sa našim snagama da pomognemo tim ljudima, da im pomognemo u donošenju hrane, u obezbeđivanju najelementarnijih stvari za opstanak“, objasnio je Vučić nakon sastanka sa Sobotkom.

Premijer Srbije je rekao da je minimalan broj tih ljudi, svega nekoliko desetina, do sada tražilo azil u Srbiji, navodeći da je od oko 3.800 izbjeglica na centralnoj stanici u Beču svega njih šest tražilo da ostane u Austriji, dok svi ostali idu u Nemačku i Skandinaviju.

„Vidim da je to najveći problem u celoj Centralnoj i Zapadnoj Evropi. U Srbiji mi to ne doživljavamo na takav način, jer smo imali 300.000, 400.000 i 500.000 naših srpskih izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije, koje su sebi napravile kuće i nove domove i koje su morale da nađu posao i da žive“, objasnio je Vučić.

Podjele unutar EU zbog migranta  

Podjele unutar EU su sve dublje kada je riječ o odgovoru na izbjegličku krizu.

Austrijski ministar policije je osudio češke vlasti zbog njihove politike prema migrantima i rekao da bi zemljama koje odbijaju da prihvate izbjeglice mogli da budu uskraćeni evropski fondovi solidarnosti, na šta su češke vlasti burno reagovale.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je kritikovala ponašanje zemalja Centralne Evrope, a francuski ministar spoljnjih poslova Loran Fabijus je rekao da je odluka Mađarske da postavi žičanu ogradu na granici sa Srbijom skandalozna.

On je takođe optužio Slovačku i Sloveniju da odbijaju da primene zajedničke odluke EU o prihvatanju izbeglica.

(sputnjik.rs. Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije