Svijet

Čestitke i olakšanje zbog rezultata referenduma

Čestitke i olakšanje zbog rezultata referenduma
Čestitke i olakšanje zbog rezultata referenduma

BRISEL - Odluka škotskih glasača da se ne otcijepe od Velike Britanije izazvala je danas olakšanje i salvu čestitki iz sjedišta Evropske unije.

"Pozdravljam odluku škotskog naroda da sačuva jedinstvo Velike Britanije", poručio je odlazeći predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u saopštenju za medije i dodao da je to "dobro za ujedinjenu, slobodnu i otvorenu Evropu za koju se Komisija zalaže".

U očiglednoj aluziji na najave britanskog premijera Dejvida Kamerona da bi Britanija mogla da napusti EU, Barozo je posebno pohvalio posvećenost škotskih vlasti i naroda evropskom projektu.

Čestitke su stigle i od Barozovog nasljednika, Žan-Klod Junkera, kao i od predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej je u svom saopštenju pozdravio Kameronovu izjavu da će Britanija ostati cjelovita i izrazio očekivanje da će ona ostati važna članica EU, na dobrobit svih njenih građana.

Evropski komesar za trgovinu, Belgijanac Karel De Guht, rekao je da bi drugačiji ishod referenduma predstavljao kataklizmu za EU.

"Da se Škotska opredijelila za nezavisnost, to bi izazvalo političku lavinu reda veličine raspada Sovjetskog Saveza", ocijenio je De Guht belgijskom radiju VRT.

On je ukazao da bi EU, ukoliko bi se rukovodila principom samoopredjeljenja, postala nemoguća za upravljanje.

U Briselu je uoči referenduma vladala zebnja da bi škotska nezavisnost mogla da pokrene lančanu reakciju u Španiji, Italiji, Francuskoj i drugim regionima koji teže samostalnosti.

Svoje zadovoljstvo zbog ishoda referenduma izrazio je i Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO.

"Ujedinjeno kraljevstvo je među osnivačima NATO i ubijeđen sam da će nastaviti da igra vodeću ulogu kako bi naš savez ojačao", rekao je on.

U NATO je ranije bila izrečena bojazan da bi otcjepljenje Škotske znatno oslabilo britansku vojsku, a samim tim i kapacitete NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije