Svijet

Četiri mlada džihadista poginula u Siriji

Četiri mlada džihadista poginula u Siriji
Četiri mlada džihadista poginula u Siriji

MARSEJ - Četiri mladića koja su otišla s juga Francuske da se pridruže redovima džihadista u Siriji poginula su prošlog vikenda u borbama u ovoj zemlji, saznaje se u četvrtak iz izvora bliskog istrazi.

Tri od četiri čovjeka, starosti od 19 do 30 godina i porijeklom iz Luneka, u blizini Montpeljea, navodno su umrla u bombardiranju sirijske vojske, četvrti je podlegao povredama, prema regionalnom dnevnom listu Midi Libre, koji je otkrio ovu informaciju.

Trojica su otputovala prije gotovo godinu dana, a posljednji prije nekoliko mjeseci, prema časopisu, koji precizira da je njih nekoliko bilo sa suprugama i njihovim bebama.

Jedan od četiri muškarca je prešao na islam, tri druga, od kojih su dva iz iste porodice, od ranije su muslimanske vjere.

Izvori bliski istrazi, spomenuli su postojanje "lanca regrutiranja" za džihad u Lunelu.

Francuska koja daje veliki kontigent evropskih džihadista za srednji istok uz gotovo hiljadu regruta, nedavno je povećala svoj antiteroristički arsenal da bi spriječila odlaske u Siriju.

Parlament je izglasao prošlih sedmica zakon koji omogućava zabranu izlaska s teritorije osobama osumnjičenim da žele učestvovati u džihadu, i blokiranje internetskih stranica za koje se smatra da služe u njihovom regrutiranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije