Svijet

Četvoro oslobođenih francuskih novinara stiglo u Pariz

 Četvoro oslobođenih francuskih novinara stiglo u Pariz
Četvoro oslobođenih francuskih novinara stiglo u Pariz

PARIZ - Četiri francuska novinara, koja su oteta u Siriji prije skoro godinu dana a oslobođena juče, doputovali su danas u Pariz gdje ih je dočekala oduševljena rodbina.

Novinari Eduar Elijas, Didje Fransoa, Nikola Enen i Pjer Tores držani su u zarobljeništvu u Siriji od juna 2013. godine, podsjetio je AP.

Oni su pušteni na slobodu juče na turskoj granici a zarobljeni su u junu prošle godine u dva odvojena incidenta.

Dobrodošlicu im je poželio i predsjednik Francuske Fransoa Oland rekavši da njihov povratak predstavlja "momenat slavlja...i ponosa" za Francusku.

Oni su prvo prevezeni specijalnim vojnim avionom od Turske do jednog vojnog aerodroma a zatim helikopterom do aerodroma kod Pariza. Oni su oslobođeni i nađeni na granici između Turske i Sirije.

Oland je zahvalio turskim vlastima koje su pomogle njihov povratak, ne dajući detalje.

Otimači novinara nisu zvanično identifikovani, iako je, kako navodi AP, glavno osumnjičena ekstemna islamska grupa Islamska država Irak i Levant.

Jedan Sirijac koji je dvojici novinara poslužio kao prevodilac i vodič po Siriji, rekao je da je siguran da je ta grupa otela novinare u istočnoj provinciji Raka.

Nikola Enen je za jednu francusku tv stanicu rekao da su ih njihovi otimači držali na desetak različitih mjesta, zatvora, i da su se njihovi  otimači smjenjivali. On nije identifikovao grupu džihadista koja ih je držala a samo je istakao složenost situacije u Siriji.

Prije nego što će biti oslobođeni, grupi je ponuđena ekstra hrana ali on kaže da nisu imali vremena da jedu.

"Samo poslije nekoliko minuta rekli su nam - idite. Eno je granica", rekao je Enen.

Sirija se smatra za najopasnije mjesto za novinare u svijetu. Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u Njujorku, u aprilu je saopštio da je u toj zemlji 2013. godine kidnapovan 61 novinar, a da ih je od početka sukoba u toj zemlji poginulo 60.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije