Svijet

Činjenice koje se zaboravljaju: SAD su prve prekršile sporazum o kontroli naoružanja

Činjenice koje se zaboravljaju: SAD su prve prekršile sporazum o kontroli naoružanja
Foto: Ilustracija | Činjenice koje se zaboravljaju: SAD su prve prekršile sporazum o kontroli naoružanja

Dok se predsjednik SAD-a Donald Tramp priprema za mogući sastanak s Kim Džong Unom, liderom Sjeverne Koreje, mnogi Amerikanci upozoravaju da je Sjeverna Koreja i prije kršila sporazume o kontroli naoružanja. Ipak, treba se prisjetiti da su baš Sjedinjene Države 1958. godine prve prekršile sporazum o naoružanju iz 1953. godine, kad je Ajzenhauerova vlada poslala prvo atomsko oružje u Južnu Koreju.

Do sredine šezdesetih godina prošlog vijeka Sjedinjene Države su imale više od 900 nuklearnih topničkih projektila, taktičkih bombi, raketa zemlja-zemlja, proivvazdušnih raketa i nuklearnih mina u Južnoj Koreji, gdje su već od ranije bili stacionirani i nuklearni projektili za bestrzajne topove "Davy Crockett".

Prisutnost američkog naoružanja u susjedstvu vjerovatno je motivisala Sjevernu Koreju da ubrza razvoj vlastitog nuklearnog oružja. 

Sporazumom o naoružanju iz 1953. godine, zaustavljene su trogodišnje krvave borbe, a sadržavao je odredbu kojom se zabranjuju nove vrste naoružanja ili municije koja će na poluostrvu provoditi snage UN predvođene SAD-om, te sjevernokorejske i kineske snage. Čak su postavljene i inspekcijske ekipe neutralnih zemalja. 

Međutim, deklasifikovani američki dokumenti detaljno opisuju kako je Ajzenhauerova administracija, zabrinuta zbog troškova odbrane Južne Koreje i snage vojske Sjeverne Koreje, pristala da šalje taktičke sisteme nuklearnog oružja saveznicima. Zauzvrat, administracija je vjerovala da će smanjiti troškove kojima su finansirali samo južnokorejske trupe sa 650 miliona dolara godišnje.  

"Čestiti Džon" i "Dejvi Kroket"

Planiranje slanja atomskog oružja u Južnu Koreju započelo je 1956. godine. Od 28. januara 1956. sastanak funkcionera odbrane i državnog odjeljenja nazvan je "Prijedlog odbrane koji bi odobrio uvođenje minobacača od 280 mm koje mogu ispaljivati i granate s nuklearnim glavama - tzv. 'Honest John'. 

Prema tom memorandumu, generalni predstavnik Pentagona tvrdio je da se američkim vojnicima u Južnoj Koreji "treba dopustiti posjedovanje takvog 'dvostrukog oružja'" poput sistema "Honest John" koji može biti bacač granata ali i onih s nuklearnom glavom.  

Funkcioneri Pentagona tvrdili su da su načelnici Glavnog štaba razmatrali uvođenje sistema "Honest John" i "Davy Crockett" kao "bitnih s vojnog stajališta". Zauzvrat su tvrdili da je Sjeverna Koreja, dobijanjem novog topničkog oružja i aviona s ​​visokim performansama, prekršila sporazum.

Pomoćnik ministra laže

Dana 21. juna 1957. godine, visoki funkcioner zapovjedništva snaga Ujedinjenih naroda Homer L. Licenberg, ukazao je da, s obzirom na navodne povrede ugovora od strane Sjeverne Koreje, zapovjedništvo više neće smatrati obvezujućim ograničenja dogovorena sporazumom.  

Sjevernokorejski predstavnik u komisiji opisao je izjavu generala Licenberga kao pokušaj "poništavanja sporazuma i pretvaranje Južne Koreje u američku bazu atomskog naoružanja'. Isti dan u Vašingtonu pomoćnik ministra odbrane Marej Snajder izjavio je novinarima da neće biti uvedeno nikakvo klasično oružje koje bi moglo da nosi nuklearne bojeve glave, ali uskoro se pokazalo da je lagao. 

Na sastanku Savjeta za nacionalnu bezbjednost, 8. septembra 1957. godine, državni sekretar Džon Foster Dul izjavio je da je prekid Korejskog ugovora o zabrani naoružanja bio 'dobro prihvaćen od slobodarskih zemalja'. Sekretar odbrane Čarls Ervin Vilson izjavio je da taj plan vraća kući oko 8.000 američkih vojnika, što bi uštedilo oko 125.000.000 dolara godišnje. 

Niko ne zna koliko?

Trebali su mjeseci da se potpišu pregovori o smanjenju naoružanja ali, 24. decembra 1957. godine vojni sekretar Vilber Bruker bio je ovlašten da uvede u Koreju "Honest John" i minobacač od 280 milimetara - kako je rekao - 'što je prije moguće'. 

Tri dana kasnije, američka ambasada u Južnoj Koreji predložila je da se saopšti javnosti postavljanje 'Honest Johna'. Portparol Vojske Sjedinjenih Država odbio je da kaže koliko je topova stiglo i da li su opremljeni atomskim glavama.

Od tada, Amerikanci su zaboravili ovu istoriju, a američki političari sami su krivi za Sjevernu Koreju zbog potkopavanja sporazuma o naoružanju.

Pjongjang je zaista nepouzdan, njihovi čelnici podsjećaju na ono što se dogodilo 1950-ih godina.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije