Svijet

Cipras: Imamo problem likvidnosti, ali ne želim treći paket

Cipras: Imamo problem likvidnosti, ali ne želim treći paket
Cipras: Imamo problem likvidnosti, ali ne želim treći paket

BERLIN - Grčki premijer Aleksis Cipras je, u današnjem razgovoru sa liderima njemačke opozicione stranke Zeleni, rekao da su problemi sa likvidnošću Grčke veliki, ali da želi da izbjegne treći paket pomoći, izjavila je koopredsjednica te stranke Simone Peter.

Tokom prve zvanične posjete Njemačkoj, grčki premijer se juče najprije sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim je razgovarao sa Socijaldemokratama, a danas imao sastanak sa liderima iz opozicionih stranaka Ljevica i Zeleni, prenosi Rojters.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer se takođe danas sastao sa Ciprasom i tom prilikom je pozdravio optimističan ton koji je u posljednjih nekoliko dana prisutan u njemačko-grčkim razgovorima.

Štajnmajer je rekao da "topliji odnosi nisu rješenje za dužničku krizu, ali da su bez sumnje ključ za ozbiljne međusobne razgovore u narednim danima", kao i da fiskalni problemi Grčke moraju biti riješeni u evropsko-grčkom dijalogu.

I predsjednik Evrogrupe, Jerun Dajselblum, oglasio se danas s porukom da pregovori sa Grčkom ponovo teku, ali da moraju biti predstavljeni dodatni detalji vezani za grčki paket planiranih reformi.

"Pregovori ponovo teku i mogu da kažem da sam oprezno optimističan", izjavio je Dajselblum na holandskoj televiziji RTLZ.

Kako podsjeća Frans pres, Grčkoj je očajnički potrebna posljednja tranša od oko sedam milijardi evra iz paketa pomoći ukupne vrijednosti do 240 milijardi evra, ali zvanični Brisel odbija isplatu te rate sve dok zvanična Atina ne dostavi novi paket reformi za pomoć grčkoj ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije