Svijet

Cipras: Jačanje odnosa sa Rusijom strateški izbor

Cipras: Jačanje odnosa sa Rusijom strateški izbor
Cipras: Jačanje odnosa sa Rusijom strateški izbor

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras ugostio je u vili Maksimos ruskog predsjednika Vladimira Putina i rekao da jačanje odnosa sa Moskvom predstavlja strateški izbor Atine.

ANA prenosi da je Cipras naveo da taj izbor "diktiraju i istorijski bliske kulturne i političke veze, kao i mogućnosti koje se otvaraju pred dvije države i mogućnosti jačanja stabilnosti u regionu".

Grčka agencija navodi da je Cipras dodao da "Putinova posjeta dolazi u vrijeme kada Grčka okreće stranu, okončava neizvjesnost i može da pogleda u budućnost sa većim optimizmom u pogledu rasta i ponovnog pokretanja privrede".

Putin je rekao da su "ovi sastanci na visokom nivou dio Grčko-ruske godine".

"U Moskvi i Sankt Peterburgu razgovarali smo analitički o perspektivama privredne saradnje. Naravno da ima puno problema i okolnosti su teške, ali svakako postoje dobre perspektive", naveo je Putin i dodao da saradnja dvije zemlje "nije ograničena na energetiku, već uključuje i visoku tehnologiju, infrastrukturu i zajedničke investicije".

Putin: Bitno je održanje moralnih vrijednosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da je važno održati moralne vrijednosti u Rusiji i Grčkoj.

Putin je tokom sastanka sa grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopulosom zahvalio rukovodstvu te zemlje, Grčkoj pravoslavnoj crkvi i vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju Prvom za podršku njegovom odlasku na Svetu Goru, gdje će biti proslavljen milenijum prisustva ruskih monaha, javlja TASS.

"Nisu datumi ti koji su važni, već naše zajedničke moralne vrijednosti. Rusija i Grčka razvijaju veoma duboke duhovne veze koje su ukorijenjene u istoriji", naglasio je Putin.

Grčki premijer Aleksis Cipras nazvao je konsolidaciju veza sa Rusijom strateškim izborom njegove Vlade.

"Imamo veoma tijesne vjerske i duhovne veze i zato imamo šansu u budućnosti za gradnju ekonomskog partnerstva i jačanje stabilnosti i mira u regionu", istakao je Cipras tokom sastanka sa Putinom.

Pavlopulos je izjavio da je bliska saradnja Rusije, EU i SAD neophodna da bi se okončali sukobi na Bliskom istoku.

Putin je danas stigao u dvodnevnu posjetu Grčkoj, a prije susreta sa premijerom Ciprasom sastao se sa predsjednikom Prokopisom Pavlopulosom.

Ruski predsjednik će sutra posjetiti Svetu Goru, gdje će sa ruskim patrijarhom Kirilom obeležiti 1.000 godina prisustva ruskih monaha na Atosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije