Svijet

Cipras: Referendum će biti 5. jula

Cipras: Referendum će biti 5. jula
Cipras: Referendum će biti 5. jula

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da će referendum biti održan u nedjelju, 5. jula.

U obraćanju građanima na nacionalnoj televiziji Cipras je rekao da na referendumu neće biti riječi o glasanju za ostanak ili izlazak iz evrozone ili EU, ali da će glas "ne" značiti povratak na evropske vrijednosti.

"I dalje smo za pregovaračkim stolom. Ako nam evrogrupa danas da pozitivan odgovor, odmah ćemo krenuti naprijed", istakao je premijer Grčke, prenosi "Sputnjik".

Cipras je naglasio da referendum neće biti otkazan jer će rezultati omogućiti da on nastavi sa svojim mandatom. Premijer Grčke je dodao da će nakon referenduma povjerioci možda ponuditi i bolje prijedloge.

"Nakon raspisivanja referenduma, dobili smo bolje prijedloge. Nikada nisam očekivao da demokratska Evropa ne da vremena i prostora /za održavanje referenduma/. Sramota je da budemo svjedoci toga da nam se zatvaraju banke samo zato što smo narodu ponudili mogućnost da kaže šta misli", istakao je Cipras.

On je ocijenio da Evropa mora da prestane da bude nedemokratska.

Cipras je naglasio da zbog zatvaranja banaka, građani neće izgubiti plate, penzije i novac.

Merkel: Odnosi sa Ciprasom nisu narušeni

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je danas da njeni lični odnosi sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom nisu narušeni usljed spora sa grčkom Vladom u vezi sa ekonomskom krizom u toj zemlji.

"U više navrata sam razgovarala sa Aleksisom Ciprasom posljednjih dana. Naši lični odnosi nisu narušeni ni u kom smislu", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem. 

Ona je rekla da podržava pravo svake suverene zemlje da sama donosi odluke, kao i da sve zemlje imaju pravo na svoje stavove.

Merkelova je istakla da ostaje pri stavu da nema pregovora o novom paketu pomoći za Grčku, prije nego se održi referendum.

"Svoj stav sam već rekla i nemam ništa da dodam", navela je Merkelova.

Renci je rekao da je referendum "greška", ali da poštuje volju grčkog naroda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije