Svijet

Cipras: Španija i Portugalija u zavjeri pritiv grčke vlade

Cipras: Španija i Portugalija u zavjeri pritiv grčke vlade
Cipras: Španija i Portugalija u zavjeri pritiv grčke vlade

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras optužio je danas Španiju i Portugaliju da predvode konzervativnu zavjeru u cilju rušenja njegove ljevičarske vlade, u strahu od sopstvenih radikalnih snaga pred izbore ove godine.

Cipras je, takođe, odbacio kritike da je Atina izvela odstupanje kako bi osigurala finansijsku pomoć od evrozone, prenio je Rojters.

U govoru u svojoj stranci Siriza, Cipras je optužio Madrid i Lisabon za zauzimanje tvrde linije u pregovorima, koji su doveli do toga da evrozona prošle sedmice produži paket pomoći Atini na naredna četiri mjeseca.

"Naišli smo na osovinu sila kao protivnika...predvođenu vladama Španije i Portugalije, koje su iz očiglednih političkih razloga, pokušale da cjelokupne pregovore dovedu do ivice", rekao je Cipras, koji je 25. januara pobijedio na izbo rima.

"Njihov plan je bio da iscrpu, obore ili dovedu našu vladu do bezuslovne predaje prije nego što naš rad počne da donosi plodove i prije nego što grčki primjer izvrši uticaj na druge zemlje. I uglavnom prije izbora u Španiji", rekao je Cipras.

Novi antivladin pokret u Španiji, Podemos, našao se u vrhu anketa javnog mnjenja, predstavljajući ozbiljnu prijetnju konzervativnoj Narodnoj partiji španskog premijera Marijana Rahoja, na izborima koji će biti održani do kraja ove godine.

U Portugalu će takođe ove godine biti održani izbori, ali se u toj državi za sada nije pojavila nijedna stranka koja se protivi mjerama štednje, u toj mjeri moćna kao Siriza ili Podemos, ocijenila je britanska agencija.

U intervjuu za nedeljnik "Ekspreso" objavljen prije Ciprasovog govora, portugalski premijer Pedro Pasos Koeljo je demantovao da je Portugal zauzeo tvrd stav u pregovorima Grčke sa Evrogrupom ministara finansija evrozone.

"Možda je postojala politička namjera da se stvori takva ideja, ali to nije tačno", dodao je Pasos Koeljo.

Pasos Koeljo je rekao da je Portugal na istoj strani za vladama evrozone, poput francuske, italijanske i irske, koje su pozvale na politiku promovisanja ekonomskog razvoja, ali bez pokušaja ostupanja od mjera štednje kao u Grčkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije