Svijet

Cipras: Trojka i memorandumi su istorija

Cipras: Trojka i memorandumi su istorija
Cipras: Trojka i memorandumi su istorija

ATINA - Grčka je na početku velike i teške bitke, ali neće pobjeći od svojih obaveza, poručio je danas grčki premijer Aleksis Cipras, ističući da su "trojka i memorandumi istorija".

Govoreći pred izvršnim odborom svoje stranke Siriza, Cipras se osvrnuo na turbulencije u prvih mjesec dana rada vlade i istakao da Grčka nije više otpadnik od Evropske unije koji slijedi naređenja i samo primjenjuje memorandume, prenijela je ANA.

"Ljudi osjećaju da su povratili izgubljeno dostojanstvo. Humanitarna kriza je glavno pitanje u razgovorima. Napravili smo saveznike na međunarodnom i evropskom nivou kako bismo se riješili krize koja se sama podgijava. Rekli smo puno puta ''ne'', uprkos nepodnošljivim pritiscima", rekao je Cipras i ponovio da su "trojka i memorandum istorija".

Premijer Grčke negirao je u petak da će Grčkoj biti potreban još jedan paket međunarodne pomoći i odbacio nagovještaj Njemačke da Atina pokušava da ucjenjuje evrozonu.

Cipras je rekao da je njegova vlada zatražila redukciju ogromnog duga Grčke, uprkos insistiranju kreditora EU i MMF-a da ta zemlja mora da ispuni svoje obaveze u potpunosti.

U obraćanju svom kabinetu koje je prenosila televizija, Cipras je odbacio tvrdnje da će biti prinuđen da ispuni sve zahtjeve međunarodnih kreditora, kada privremeni sporazum s njima istekne.

"Neki se klade da će biti trećeg paketa pomoći, klade se na mogućnost trećeg paketa u junu. Žao mi je, ali još jednom ćemo ih razočarati. Neka zaborave treći paket. Grčki narod je svojim glasanjem stavio tačku na pakete pomoći", naglasio je Cipras.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije