Svijet

Cipras najavio povlačenje ako Grci prihvate sporazum

Cipras najavio povlačenje ako Grci prihvate sporazum
Cipras najavio povlačenje ako Grci prihvate sporazum

ATINa - Aleksis Cipras, premijer Grčke, rekao je da će podnijeti ostavku ako Grci prihvate na referendumu sporazum sa kreditorima i pozvao građane da odbace taj prijedlog.

On je izjavio da bi ubjedljivo izjašnjavanje protiv mjera štednje pomoglo Grčkoj da pregovara o povoljnijem rješenju krize.

Grčki premijer je rekao na nacionalnoj televiziji da neće ostati na funkciji da bi provodio dodatne budžetske rezove, prenio je BBC.

"Tražimo od vas da to odbijete svom snagom duše, najvećom mogućom razlikom", rekao je Cipras i dodao da ne vjeruje da kreditori žele da Grčka izađe iz evrozone, jer bi troškovi bili "ogromni".

Program pružanja finansijske podrške Grčkoj ističe danas, u isto vrijeme kada ističe i rok da država plati Međunarodnom monetarnom fondu dug od 1,6 milijardi evra.

Grci će se na referendumu 5. jula izjasniti da li prihvataju prijedlog kreditora od 25. juna 2016. godine o provođenju reformi i dovršavanju programa isplate pomoći, kao i preliminarnu analizu održivosti grčkog duga.

"Ako grčki narod želi da nastavi mjere štednje u vječnost, što će nam onemogućiti da podignemo glavu, mi ćemo to poštovati, ali nećemo biti oni koji će to provoditi", rekao je Cipras.

Skorletis: Evropa ruši Sirizu za primjer

Ministar rada u grčkoj Vladi Janos Skorletis ocijenio je da Evropski lideri žele da sruše vladajuću Sirizu kako bi blokirali rast krajnje ljevice u drugim državama Evrope, kao što je stranka Podemos u Španiji.

"Evropski lideri strahuju od uspona snaga kao što je Podemos i žele da ih sasijeku na svaki način. Jedan od njih je da se potopi Siriza, kako ne bi bila primjer za druge evropske narode u sličnoj situaciji", rekao je Skorletis, prenijela je agencija AFP.

Podemos, koji je zauzeo treće mjesto na nedavnim lokalnim izborima, naveo je da je premijer Grčke Aleksis Cipras primjer za odbijanje ucjena međunarodnih kreditora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije