Svijet

Cipras pred teškom bitkom sa koalicionim partnerima

Cipras pred teškom bitkom sa koalicionim partnerima
Cipras pred teškom bitkom sa koalicionim partnerima

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras suočava se sa teškom bitkom da dobije podršku koalicionih partnera za konačni prijedlog lidera evrozone za spas Grčke.

Cipras, koji se sinoć vratio u Grčku poslije teških razgovora u Briselu sa liderima evrozone, predsedavaće na sastanku visokih zvaničnika njegove ljevičarske partije Siriza, prije nego što parlamentarci započnu dvodnevnu debatu o sporazumu sa 19 lidera EU, prenijela je agencija AP.

Portparol Sirize u parlamentu upozorava da Grčka vlada ne smije da padne zbog dogovora Ciprasa sa liderima evrozone o 86 milijardi grčkog duga.

Ako svegrčki dogovor ne uspije, grčkim bankama prijeti kolaps, a zemlja bi tada mogla biti primorana da napusti evro zonu, navodi BBC.

Četiri zakonska prijedloga moraju biti usvojen do sutra (u sredu) do ponoći u grčkom parlamentu koji se tiču prije svih penzionih i poreskih reformi.

Prijedlog lidera evrozone za spasavanje Grčke, međutim, pretpostavlja sve dogovorene reforme, uključujući najteže - podizanje stope poreza i liberalizaciju tržišta rada.

Oko 30 od ukupno 149 poslanika Sirize u grčkom parlamentu, vjerovatno će glasati protiv vlade, od koji su mnogi održali "privatne sastanke" kasno sinoć.

BBC navodi da je ministar odbrane Panos Kamenos mlađi Ciprasov koalicioni partner, već rekao da neće podržati nove mjere.

Mlađi partner u vladajuće grčke koalicije nastaviće da podržava vladu, ali postoje granice za njihovu podršku, izjavila je danas portparolka partija Nezavisnih Grka Marina Krisoveloni koja je takođe odbacila formiranje eventualne koalicione vlade sa dve grčke opozicione stranke, prenijela je agencija Rojters.

AP navodi da se sinoć Grci okupili ispred parlamenta u Atini, pozivajući poslanike da odbace nove zahteve lidera evrozone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije