Svijet

Cipras predstavio grčki prijedlog Obami

Cipras predstavio grčki prijedlog Obami
Cipras predstavio grčki prijedlog Obami

Premijer Grčke Aleksis Cipras razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom SAD Barakom Obamom, kome je predočio prijedloge grčke vlade, pišu grčki mediji.

Obama je grčkom premijeru prenio snažnu želju SAD da pregovori između Atine i kreditora budu uspješni, prenosi grčka agencija ANA.

Šef evrogrupe Jerun Dajselbulm izjavio je da će ministri finansija evrozone sutra održati telefonsku konferenciju na kojoj će razgovarati o zahtjevu Atine za finansijsku pomoć iz Evropskog stabilizacionog mehanizma.

"Sutra ujutro ćemo održati telefonsku konferenciju o zvaničnom zahtjevu Grčke za pomoć iz Evropskog stabilizacionog mehanizma. Moguće je da će Grčka predstaviti i prijedlog reformi", rekao je Dajselblum, potvrdivši da grčka vlada danas nije predstavila pisani predlog reformi evrogrupi.

Očekuje se da će Cipras na današnjem vanrednom samitu lidera evrozone predstaviti novi prijedlog za rešavanje grčke dužnicke krize, uz zahtjev za otpisivanje do 30 odsto grčkog duga, javio je bitanski javni servis BBC.

Ciprasov zahtjev će se sasvim sigurno naići na tvrd otpor Njemačke, čiji je ministar finansija Vofgang Šojble izjavio u Berlinu da se i dalje protivi otpisu dugova Grčkoj.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je, po dolasku u Brisel na samit evrozone, izjavio da je neophodno da Grčka što prije iznese ozbiljan i vjerodostojan prijedlog reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije