Svijet

Cipras spreman da odustane od referenduma?

Cipras spreman da odustane od referenduma?
Cipras spreman da odustane od referenduma?

BRISEL - Vanredne telefonske konsultacije ministara finansija evrozone završene su večeras, a razgovori će biti nastavljeni i sutra, javio je AFP.

Finski minsitar finansija Aleksander Stub objavio je na "Tviteru" da grčki prijedlog najvjerovatnije neće biti prihvaćen.
 
Grčki premijer Aleksis Cipras je poručio da je spreman odustane od referendum zakazan za nedjelju 5. jul ukoliko se pregovori ponovno pokrenu, rekao je večeras premijer Malte Jozef Muskat, a prenosi "Tajms of Malta".
 
Predsjednik evrogrupe Jeron Dijselblom sazvao je večeras hitne telefonske konzsltacije ministara finansija evrozone radi razmatranja najnovijeg grčkog prijedloga čiji je cilj riješiti pitanje krize u vezi sa grčkim dugovima.
 
Grčka Vlada predložila je u posljednjem momentu novi program spasavanja zemlje kojim bi se obavezala na dvije godine, uz restrukturisanje duga, saopšteno je iz kancelarije grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.
 
Prema ovom prijedlogu, dvogodišnji program oslanjaće se na evropske mehanizme stabilnosti i sprovodiće se uz postepenu otplatu duga. U taj program neće biti uključen Međunarodni monetarni fond.
 
U ponoć ističe rok do kada Grčka treba da plati 1,6 milijardi dolara duga Međunarodnom monetarnom fondu.
 
Istovremeno ističe i program po kojem strani kreditori uplaćuju finansijsku pomoć Atini u zamjenu za provođenje reformi.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije