Svijet

Cipras stigao u Berlin, susret sa Merkelovom

Cipras stigao u Berlin, susret sa Merkelovom
Cipras stigao u Berlin, susret sa Merkelovom

Grčki premijer Aleksis Cipras stigao je redovnom aviolinijom u Berlin, gdje ga je njemački kancelar Angela Merkel, prema protokolu, dočekala uz najviše vojne počasti.

Ova posjeta, od koje se očekuju znaci pomirenja u njemačko-grčkim odnosima, privukla je ogromnu pažnju njemačkih medija, koji pišu da Merkelova želi lično od Ciprasa da čuje kakve planove ima za rješenje grčke dužničke krize.

Cipras i Merkelova se, prema medijskim saznanjima, sastaju prvo u četiri oka, a zatim u malom krugu, na šestom spratu Kancelarske službe.

Osim njih dvoje, na razgovorima su prisutni i portparol njemačke vlade Štefen Zajbert i više šefova različitih odjeljenja u Kancelarskoj službi, javljaju mediji, navodeći da je Cipras stigao sa pet članova delegacije, među njima i državni ministar Nikos Papas.

Za Ciprasa se kaže da večeras planira da u njemačkoj prijestonici detaljno iznese reformske planove svoje vlade i tako ostavi utisak na Merkelovu.

Cipras će Merkelovoj saopštiti, uz večeru, da će Grci u buduće, između ostalog, ići u penziju sa 67 godina, a da će izuzetno, sa 62, odlaziti da samo oni, koji imaju punih 40 godina radnog staža.

Osim toga, poreske vlasti u Grčkoj će već ovih dana pozvati sve one Grke koji su na "crno" prebacili svoj novac u inostranstvo, da se jave finansijskim službama, kako bi dobili posljednju šansu "za spas", a biće riječi i o grčkim namjerama o podizanju poreza višak vrijednosti na turistickcim ostrvima u Egejskom moru, prenose mediji.

Povećanje poreza mogu očekivati i hotelijeri, a i cigarete i alkohol bi trebalo da budu više oporezovani, špekulišu mediji o susretu.

Cipras pred Merkelovom želi da demonstrira svoju odlučnost da se uhvati u koštac sa svima onima, koji su se decenijama bavili utajom poreza.

Mediji, takođe, ukazuju da su i njemačke firme učestvovale u "podmazivanju" poslova političara, kako bi se omogućili određeni poslovi, ali i o tome da su grčke penzije, uprkos nižim primanjima, samo malo ispod njemačkom nivoa, ali da su same razlike među penzionerima drastične i da svaki peti Grk u starosti ima manje od 500 evra penzije.

Cipras je u Berlin danas došao redovnom avio linijom, sa izvjesnim zakašnjenjem i smešten je u berlinskom luksuznom hotelu "Berlin Mariot Hotel", gdje ga je dopratilo pet motociklista u bijelim odijelima, što je najmanja pratnja, pišu mediji, predviđena za šefa jedne vlade. Troškove prenoćista u Berlinu snosi, prenose mediji, njemačka država.

Njega je u Berlin pozvala lično Merkelova, mediji kažu nakon što je odnos dvojice ministara finansija - Janisa Vrufakisa i Vollfganga Šojblea - postao loš.

Merkelova je time u svoje ruke uzela "slučaj Atina", tako da bi se od ove Ciprasove posjete mogli očekivati bar znaci njemačko-grčkog pomirenja.

To, upravo Cipras - sudeći prema njemačkim medijima koji se pozivaju na atinske diplomatske izvore - i želi.

Ciprasa, koji u džepu već ima kartu za 8. april za Moskvu, u Berlinu, izgleda, nije dočekala samo pruska hladnoća, već i malo zubatog sunca, jer je njemačka vlada, neposredno pred njegov dolazak, poslala prve signale spremnosti za kompromis.

Državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova Mihael Rot je u diskusijama o grčkim zahtjevima za ratnom odštetom, pokazao naime, otvorenost za podršku ideji o njemačko-grčkom fondu.

Tako bi kompromis u nesporazumima Berlin-Atina mogao da znači da Njemačka, do duše, neće platiti reparaciju za štetu koju su nanijeli nacisti, ali će dati više novca za njemačko-grčko pomirenje, tumače njemački mediji Rotovu izjavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije