Svijet

Cipras traži Vanredni kongres Sirize u septembru

Cipras traži Vanredni kongres Sirize u septembru
Cipras traži Vanredni kongres Sirize u septembru

Atina - Grčki premijer Aleksis Cipras, pod pritiskom svojih stranačkih kolega iz vladajuće Sirize oko nepopularnog paketa pomoći međunarodnih kreditora, predložio je danas održavanje vanrednog kongresa stranke u septembru na kome bi se utvrdila vladina strategija.

"Pozivam sve da podjelimo političku odgovornost zarad jedinstva Sirize", rekao je Cipras članovima centralnog komiteta vladajuće stranke.

"Predlažem održavanje...vanrednog kongresa u septembru", kazao je grčki premijer, a prenio AFP.

Cipras je naveo da ukoliko se članovi Sirize izjasne kasnije u toku dana protiv održavanja vanrednog kongresa u septembru, onda vladin plan o ratifikaciji paketa pomoći treba da bude stavljen na referendum unutar stranke u njedelju.

Grčki premijer je istakao da postoji "apsurdna podvojenost" u Sirizi, gdje mnogi istaknuti članovi, uključujući bivše ministre glasaju protiv reformi, a vlada se oslanja na glasove opozicije kako bi obezbjedila njihovo usvajanje u parlamentu.

"U našoj stranci, ne postoje manji i veći ljevičari, manji i veći revolucionari", poručio je Cipras.

"Ukoliko cilj nije zajednički, nema smisla koegzistencija", dodao je premijer, nagoviještavajući mogućnost rascijepa u vladajućoj stranci.

Cipras se nalazi pod pritiskom značajne manjine u Sirizi koja kaže da sporazum koji je grčki premijer potpisao sa međunarodnim kreditorima u julu ide protiv vladinih obećanja protiv mjera štednje.

Oko 30 poslanika Sirize odbilo je ovog mjeseca da glasa za reforme, a Cipras je u srijedu rekao da su vanredni izbori opcija, ukoliko se sa ovakvim otporom nastavi.

Grčka vlada je 13. jula pristala na mjere štednje u zamjenu za trogodišnji paket finansijske pomoći u iznosu do 86 milijardi evra, što je treći program spasavanja te države u pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije