Svijet

Civili plaćaju cijenu "dimnog rata" džihadista u Mosulu

Civili plaćaju cijenu "dimnog rata" džihadista u Mosulu
Civili plaćaju cijenu "dimnog rata" džihadista u Mosulu

BAGDAD - Nad severnim dijelom Iraka nebo se zacrnelo zbog dima koji se širi od požara koje su u šumama izazvali borci Islamske države da bi se zaštitili od vazdušnih udara tokom operacije oslobađana Mosula, drugog grada po veličini u Iraku i posljednjeg većeg uporišta džihadista.

Korišćenje dima u ratovanju je verovatno staro koliko i sam rat, ali posljedice toga najviše osjete civili, posebno djeca.

Kako se iračke snage približavaju Mosulu, borci Islamske države pale naftne izvore, gume da bi "zaslijepeli" neprijatelja.

Najmanje dva civila preminula su od posljedica trovanja sumpornim isparenjima nakon što je Islamska država nedavno bombardovala fabriku sumpora u blizini Mosula, podsetio je AFP.

Američki vojni zvaničnici su tada saopštili da američke snage na aerodromu kod Mosula nose zaštitne maske nakon što su vetrovi doneli isparenja iz obližnje fabrike sumpora koju je zahvatio plamen nakon napada Islamske države.

Neimenovani zvaničnik je objasnio da su vjetrovi počeli da duvaju ka jugu pa su vojnici iz predostrožnosti stavili zaštitnu ličnu opremu, nastavljajući sa operacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije