Svijet

Čižov: Nedolazak na Paradu pobjede ne služi na čast

Čižov: Nedolazak na Paradu pobjede ne služi na čast
Čižov: Nedolazak na Paradu pobjede ne služi na čast

MOSKVA - Mnoge evropske države pokrenule su uoči Dana pobjede "nedostojnu kampanju koja ne služi na čast političarima koji stoje iza toga", ocijenio je danas ambasador Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

"Što se tiče lidera EU, pozivnice za Dan pobjede predao sam im preko predsjedavajućeg Savjeta EU Donalda Tuska i predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera. Oni nisu uputili zvaničan odgovor, iako je Tusk dao zvaničnu izjavu tim povodom", naveo je Čižov, a prenijela agencija Tass.

On je dodao da su neki predstavnici EU objasnili svoje odbijanje da dođu 9. maja u Moskvu na paradu povodom Dana pobjede time što su zauzeti obilježavanjem Dana Evrope istoga dana ali, kako je rekao ruski diplomata, to ih nije spriječilo da prije 10 godina dođu na proslavu 60. godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

"Strateško partnerstvo između Rusije i EU, kao i njegova restauracija neizbježni su, ali samo u drugom formatu. Konstrukcija na kojoj je ono zasnovano nije uspjela da položi test ukrajinske krize. Vjerujem da ćemo više pažnje posvetiti suštini, nego prijemčivim parolama", istakao je Čižov.

Tusk je ranije izjavio da neće doći na paradu, a takođe će izostati i britanski premijer Dejvid Kameron, francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel, dok su prema informacijama ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova dolazak potvrdili predsjednici Češke i Kipra, kao i premijeri Slovačke i Grčke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije