Svijet

Članice NATO-a "štedljive" na odbrani

Članice NATO-a "štedljive" na odbrani
Članice NATO-a "štedljive" na odbrani

BRISEL - Polovina zemalja članica NATO-a neće ispuniti obećanja data na samitu Alijanse u Velsu u septembru 2014. godine.

Naime, istraživanje neprofitne organizacije "European Leadeship Network" (ELN), sa sjedištem u Londonu, o tome koliko zemlje u 2015. planiraju da potroše na vojsku, pokazuje da čak 14 zemalja NATO-a neće ispuniti preuzete obaveze, iako su obećale da će svoje vojne budžete povećati na dva odsto BDP-a.

Možda je najviše kritika izazvala Velika Britanija, koja možda neće moći da ispuni svoju obavezu od dva odsto tokom 2015. godine, što je dovelo do velikih polemika unutar Alijanse.

Ranije je general Rejmond Odijerno, koji se nalazi na čelu američkih snaga, izjavio da je "veoma zabrinut" zbog mogućeg britanskog smanjenja troškova, te upozorio da je, dok su SAD spremne da budu vođa u vezi sa svim prijetnjama s kojim se suočava Alijansa, od suštinske važnosti da saveznici, poput Velike Britanije, "odigraju svoju ulogu".

I Njemačka nije spremna da poveća svoj vojni budžet po svaku cijenu. Naime, Volfgang Šojble, ministar finansija, nedavno je priznao da je neophodno da se izdvaja više za odbranu, ali da Berlin to neće učiniti prije 2017. godine, prenosi list "Bild am Sonntag".

Njemačka je i ranije izražavala zabrinutost zbog povećanja izdvajanja na dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Njemačka vjeruje da je zahtjev od dva odsto neprikladan, posebno ako se to uzima kao kriterijum kojim se ocjenjuje lojalnost Alijansi", rekao je portparol njemačkog ministarstva odbrane neposredno prije samita u Velsu.

"Mislim da bi trebalo da manje pričamo o procentima, a više o drugačijim načinima da poboljšamo naše kapacitete", kazao je on.

Njemačka će tokom 2015. izdvojiti manje za odbranu u odnosu na 2014. godinu.

Ostale zemlje članice koje "režu" sredstva namijenjena odbrani su Kanada, Italija, Mađarska i Bugarska i njihova izdvajanja za odbranu iznose jedan odsto BDP-a. Francuska, još jedna od "velike NATO trojke" u Evropi, ostaće na 1,5 odsto BDP-a i toliko su izdvojili i prošle godine.

Sve u svemu, najveći udio svakako ima SAD. Oni su tokom 2014. izdvojili 582 milijarde dolara, što je skoro tri puta više nego sve ostale članice zajedno. Iako je Velika Britanija druga po udjelu, njeno izdvajanje za odbranu iznosi 55 milijardi, i to je tek desetina iznosa koji izdvajaju SAD.

Ono što je činjenica jeste da sve članice NATO-a ne izdvajaju isti procenat za odbranu. Naime, iako je Njemačka izdvojila 44,3 milijarde dolara to predstavlja tek 1,15 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda, dok je Estonija izdvojila 430 miliona dolara i to predstavlja tačno dva odsto njenog BDP-a.

Zapravo, prema izvještaju ELN-a, Estonija je zajedno sa SAD jedina zemlja koja je ispunila zathjev NATO-a od dva odsto. I Litvanija je povećala izdvajanje za svoje vojne kapacitete za jednu trećinu, iako to još ne iznosi tih magičnih dva odsto.

Kada je riječ o Poljskoj, onda ENL navodi da je ona blizu zahtjevu od dva odsto, ali da još nisu ispunili taj cilj.

Inače, Poljska se nalazi u grupi zemalja koje su povećale budžete za 2015. godinu, ali nisu došle do dva odsto. U toj grupi su Litvanija, Letonija, Norveška, Holandija i Rumunija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije