Svijet

"Colgate" optužen zbog testova na djeci u Kini

"Colgate" optužen zbog testova na djeci u Kini
"Colgate" optužen zbog testova na djeci u Kini

Švedska organizacija za nadzor zdravlja optužila je američku multinacionalnu kompaniju "Colgate-Palmolive" da je u proteklom periodu vršila neetičke testove na djeci u Kini.

Naime, riječ je o švedskom zdravstvenom nadzornom odboru, koji je otvoreno kritikovao "Colgate", proizvođača paste za zube, da je vršio neetičke testove na djeci u okviru istraživanja svoje nove, revolucionarne paste za zube, koju trenutno reklamira kao "najznačajniju inovaciju u borbi protiv karijesa". Naime, prema izvještaju švedskog Savjeta za procjenu zdravstvenih tehnologija, koji se bavi naučnom zasnovanošću i opravdanošću metoda koje se koriste u zdravstvu, istraživanje koje je 2013. godine u Kini sprovela američka kompanija na nekoliko stotina djece jednostavno nije poštovalo osnovne principe, donosi "Sputnik News".

Mišljenje ovog nadzornog tijela jeste da je riječ o krajnje  neetičkom istraživanju, jer je djeci iz kontrolne grupe dato da šest mjeseci koriste pastu za zube bez fluora, kako bi se utvrdio stepen oštećenja gleđi.

Aron Naimi Akba, zubar koji je radio na sastavljanju izvještaja Savjeta, rekao je švedskim medijima da je bio užasnut kada je saznao za istraživanje, čiji je cilj bio da dokaže da je "Colgateova" pasta koja sadrži aminokiselinu arginin bolja od obične paste koja sadrži samo fluor, koji se već decenijama koristi i čije je dejstvo poznato.

"Ovo je naučno pitanje na koje nema potrebe odgovoriti niti ga provjeravati, jer opšte je poznato da fluor sprečava raspadanje zuba", kaže Naimi Akba, koji dodaje:

"'Colgate' je bio uključen u svaki dio istraživanja", navodi Akba, dodajući da je ta kompanija analizirala rezultate, ali nije izvijestila o načinu na koji ih je dobila.

Inače, "Colgate" trenutno reklamira svoju novu tehnologiju neutralisanja šećernih kiselina kao revolucionarnu inovaciju u zaštiti od karijesa, koja je razvijena tokom osam godina kliničkih istraživanja, gdje je bilo uključeno 8.000 ljudi, navodi se na veb sajtu te kompanije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije