Svijet

Čovjek iz sijenke koji stoji iza svake kontroverzne odluke Donalda Trampa

Čovjek iz sijenke koji stoji iza svake kontroverzne odluke Donalda Trampa
Foto: Tanjug/AP | Čovjek iz sijenke koji stoji iza svake kontroverzne odluke Donalda Trampa

Zet američkog predsjednika Donalda Trampa, Džerad Kušner, uspješan je izdavač, investitor, a bavi se i nekretninama. Od kada je njegav tast pobijedio na izborima 2016.godine, postao je i viši savjetnik predsjednika SAD.

Kao savjetnica radi i Trampova ćerka Ivanka i Kušnerova supruga, a već duže vrijeme se u medijima može pročitati da upravo on stoji iza svake Trampove važnije odluke. To pitanje je ponovo pokrenuto sada kada je Donald priznao Jerusalim za glavni grad Izraela.

Džerad Kušner potiče iz poznate i bogate jevrejske prorodice. Trampova ćerka Ivanka je čak morala da promjeni vjeru i prihvati judaizam kako bi mogla da se uda za Kušnera.

1. Ima bliske veze sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom.

Veze njegove porodice sa Netanjahuom sežu duboko u prošlost. Godine 2007. Netanjahu je napravio listu bogatih američkih donatora koji će mu finansirati izbornu kampanju, a ime oca Džerada Kušnera, Čarlsa, nalazilo se na visokoj poziciji te liste.

Zanimljivo je i to da je Kušner u periodu kada je bio tinejdžer ustupio sobu premijeru Izraela kada je on bio u posjeti. Tada je spavao u podrumu.

Tokom Trampove predsjedničke kampanje, upravo je Kušner bio glavna veza između Trampa i Izraela. On se u pozadini konsultovao sa Netanijahuom.

2. Donald je nakon stupanja na dužnost, postavio Kušnera kao glavnog čovjeka da vodi mirovne pregovore između Izraela i Palestinaca.

Međutim, evedentno je da ovaj mladi čovjek podržava samo jednu stranu.

Njegova porodica je ove godine uložila najmanje 18.000 dolara u izgradnju ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji, koji su jedan od glavnih izvora današnjih sukoba u ovom dijelu svijeta.

Takođe, Kušner i njegov otac su glavni donatori AIPAC-a, jedne od najvećih izraelskih organizacija za lobiranje u Vašingtonu.

On je takođe pokušao da dobije i rusku pomoć, kako bi blokirao Savjet bezbjednosti UN, da osudi izgradnju ilegalnih jevrejskih naselja. Sve se to odigralo prije nego što je Tramp postao predsjednik.

3. Kušner je dobar prijatelj sa prestolonasljednikom Saudijske Arabije, princom Mohamedom bin Salmanom.

Tokom 2017. godine, više je puta išao u Saudijsku Arabiju kako bi se sreo sa njim.

Tako je boravio i par dana prije nego što je princ naredio hapšenja nekoliko desetina zvaničnika i ostalih prinčeva pod optužbama za korupciju.

Ta posjeta je bila tajna, a prema pojedinim izvorima, Kušner i princ su nekoliko večeri ostajali budni do četiri ujutru kako bi razgovarali.

4. Kušner je navodno podržao Saudijsku Arabiju kada je ona odlučila da blokira Katar, što su osudili i Pentagon i Stejt Department.

Kušnerova porodica je navodno dobila 500 miliona dolara investicije od bogatog katarskog investitora, koji je bio i premijer te zemlje.

Međutim, nisu uspjeli da ispune svoje obeveze u tom ugovoru.

5. Veze sa Rusijom

Kušner je u julu izjavio pred Senatom i obavještajnom odborom, da nije imao dodatne kontakte sa pojedincima koji su možda bili predstavnici ruske vlade, osim onih koji su već javnosti poznati, prenosi CNN.

U svojoj izjavi na 11 strana koja je objavljena u ponedeljak prije njegovog intervjua iza zatvorenih vrata sa osobljem obavještajnog odbora Senata, Kušner prvi put javno govori o svojim sastancima sa Rusima tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, nudeći neotkrivene podatke sa tih susreta.

Kušner insistira da tokom tih sastanaka nije bilo razgovora o važnim temama. Imao je dva sastanka sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, sastanak sa šefom ruske državne banke i susret sa ruskim advokatom koji je organizovao Trampov sin.

(telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije