Svijet

Cure detalji masakra: Bombaš sa koncerta nije djelovao sam

Cure detalji masakra: Bombaš sa koncerta nije djelovao sam
Cure detalji masakra: Bombaš sa koncerta nije djelovao sam

MANČESTER - Britanska ministarka policije Amber Rud kaže da bombaš-samoubica Salman Abadi koji je ubio 22 ljudi na koncertu u Mančesteru najverovatnije nije djelovao sam.

Rud je rekla da je Velika Britanija privremeno podigla nivo opasnosti od terorizma na maksimalan i dodala da je napadač bio poznat bezbjednosnim službama.

Premijerka Tereza Mej je izjavila da je nivo opasnosti od terorizma podignut na "kritičan nivo" što znači da je moguće da neposredno predstoji napad.

Mejeva je rekla da je bombaš-samoubica možda dio šire mreže i da je rođen i odrastao u Velikoj Britaniji.

Nivo opasnosti od terorizma je nekoliko godina bio na drugom stepenu skale "velika opasnost".

Mejeva je rekla da novoproglašeni stepen "kritično" znači da naoružani vojnici mogu umjesto policije biti raspoređeni na javnim događajima, kao što su sportske utakmice.

U terorističkom napadu u ponedeljak uveče u koncertnoj dvorani u Mančesteru, po završetku koncerta mlade američke pevačice Arijane Grande, poginule su 22 osobe, među kojima ima djece, a oko 60 je povrijeđeno. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Ko je Salman Abedi?

Salman Abedi identifikovan je kao osumnjičeni za samoubilački bombaški napad na koncertu u Mančesteru, u kojem su 22 osobe ubijene, a britanski "San" je na naslovnoj strani objavio njegovu fotografiju zajedno sa osmogodišnjom žrtvom Safi.

Britanska premijerka Tereza Mej je potvrdila da je Abedi (23) rođen i odrastao u Britaniji.

Abedi je iz Mančestera, a roditelji su mu libijskog porekla. Od ranije je poznat britanskim vlastima.

Njegovi roditelji su emigrirali iz Libije u London, a potom su se preselili u južno predgrađe Mančestera, gdje su živjeli najmanje 10 godina, navode američki zvaničnici.

Kako je prenio Rojters, policija je u utorak pretresla kuću u naselju gde je Abedi živio.

Istražitelji ispitiju da li je Abedi putovao u Libiju i da li je bio u kontaktu sa Islamskom državom, navode izvori američke vlade.

"Times" piše da se vjeruje da se Abedi nedavno u Britaniju vratio iz Libije.

Vjeruje se i da je putovao vozom iz Londona prije napada.

Oglasio se i Salford univerzitet, potvrdivši da je Abedi bio jedan od njihovih studenata i navodeći da pomažu policiji u istrazi.

Mančesterska policija saopštila je juče da je uhapšen 23-godišnji muškarac u vezi sa bombaškim napadom u Mančesteru, a mediji spekulišu da je u pitanju Abedijev brat.

Abedi je imao i sestru Džomnu Abedi, navode američki bezbjednosni zvaničnici.

Predstavnik džamije Didzberi u Mančesteru rekao je da su Abedijev otac i brat dolazili u tu džamiju, dok je Salman Abedi išao u drugu.

"Uspio sam da stupim u kontakt s čovjekom koji poznaje njegovu porodicu. On je potvrdio da su se njegov otac, sestra i ostatak porodice preselili u Libiju, odmah pošto je ubijen Moamer Gadafi", kazao je predstavnik džamije Abdala Jusef.

Kako je kazao, moguće je da su braća od tada bila na relaciji Libija-Britanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije