Svijet

Čurkin: Moskva će uložiti veto na rezoluciju o padu aviona MH17

Čurkin: Moskva će uložiti veto na rezoluciju o padu aviona MH17
Čurkin: Moskva će uložiti veto na rezoluciju o padu aviona MH17

MOSKVA - Rusija će staviti veto na rezoluciju Savjetu bezbjednosti UN o osnivanju specijalnog suda o padu malezijskog aviona MH17, izjavio je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

"Glasaćemo protiv. Nema sumnje u to. Ako rezolucija dobije devet ili više glasova, stavićemo veto", rekao je Čurkin.

Čurkin je izjavio da je siguran da rezolucija neće biti usvojena i naveo da oni koji su za njeno usvajanje pokušavaju da stvore nove nesuglasice koje bi mogle imati dalekosežne posljedice po međunarodne odnose, prenosi agencija TASS.

Malezijski avion na letu MH17 srušio se u Ukrajini u regiji Donjecka 17. jula prošle godine, a svih 238 putnika i 15 članova posade je poginulo.

Osnovna verzija katastrofe jeste da je on oboren raketom, a ukrajinske vlasti i predstavnici policije Donjecke Narodne Republike krivili su jedni druge za tragediju.

Trenutno postoje dva nacrta rezolucije koji se razmatraju u Savjetu bezbjednosti UN.

Jedna od njih – koju je podnijela malezijska delegacija – kvalifikuje tragediju kao "prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti" i zahtijeva stvaranje međunarodnog tribunala za pronalaženje odgovornih.

Drugi nacrt pripremila je Rusija i fokusira se na podršku u istrazi i predlaže da se imenuje specijalni izaslanik generalnog sekretara UN da se riješi ovaj proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije