Svijet

Čurkin: Rusija strahuje da Kijev nastoji da uništi dokaze

Čurkin: Rusija strahuje da Kijev nastoji da uništi dokaze
Čurkin: Rusija strahuje da Kijev nastoji da uništi dokaze

NJUJORK - Rusija strahuje da Kijev nastoji da uništi dokaze o ukrajinskoj umiješanosti u rušenje putničkog aviona "boing 777" malezijske aviokompanije, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

Čurkin je, na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, rekao da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naložio prekid vatre u radijusu od 40 kilometara od mjesta pada aviona, ali je ta naredba prekršena.

Ukrajinski zvaničnici su postavili novi zadatak da preuzmu kontrolom nad mjestom rušenja aviona, naveo je Čurkin.

Prema njegovim riječima, takve akcije predstavljaju kršenje Rezolucije 2166, što ugrožava nepristrasnu istragu o toj tragediji.

Čurkin je podsjetio da je prije tri dana ruska delegacija zatražila od članica Savjeta bezbjednosti UN da usvoje saopštenje u kom se poziva na sveobuhvatnu, temeljnu i međunarodnu istragu.

Ipak, ruski prijedlog su blokirale određene članice Savjeta bezbjednosti UN koje su protiv Rezolucije 2166, rekao je Čurkin.

Čurkin je i u ponedjeljak upozorio da bi pokušaj ukrajinskih vojnika da preuzmu kontrolu nad mjestom rušenja aviona predstavljao kršenje Rezolucije 2166 Saveta bezbednosti UN.

Ruski diplomata je tada istakao da vojna dejstva ukrajinskih vojnika u oblasti rušenja aviona "otvoreno protivreče" rezoluciji SB UN.

Avion se srušio u istočnom delu Ukrajine 17. jula sa 298 putnika i članova posade, od kojih su 193 bili Holanđani.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije