Svijet

Čurkin: Siriju bombarduje ko stigne

Čurkin: Siriju bombarduje ko stigne
Čurkin: Siriju bombarduje ko stigne

NJUJORK - Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti, koja je sazvana zbog situacije u Siriji, da Rusija više neće pristati na jednostrane korake u rješavanju krize u ovoj bliskoistočnoj republici.

Vitalij Čurkin je naglasio važnost političkog rješavanja krize i izjavio da je nedopustivo jednostrani zahtjevi zapadnih partnera.

"Mi ne treba jednostrano da dokazujemo, već nama treba da dokazuju da se radi o iskrenoj želji da se razgraniče opozicija koja sarađuje sa američkom koalicijom sa Nusra frontom, a zatim uništi Nusra front i opozicionari postanu deo političkog procesa", naglasio je diplomata.

U suprotnom, naveo je Čerkin, "sve više sumnjamo da je sve to usmjereno na spasavanje Nusra front od napada“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

"U Siriji je aktivno na stotine naoružanih grupa, dok je bombarduje svako ko stigne, rekao je Čurkin.

"Povratak mira u Siriji je praktično nemoguć“, dodao je on.

"SAD su se pokazale nesposobne da utiču na grupe pod kontrolom Vašingtona i nisu uradile ništa kad je riječ o razgraničenju terorista i opozicije. Kao rezultat višemjesečnog rada ruskih i američkih stručnjaka bio je napravljen detaljan plan, koji se nalazi u dokumentima, potpisanim 9. septembra. Ako bi bio savjesno realizovan to bi omogućilo da se stanje na zemlji smiri, kardinalno poboljša humanitarna situacija i nastave međusirijskih dogovora pod okriljem UN“, izjavio je Čurkin.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije