Svijet

Čurkin: Teške posljedice grubog geopolitičkog inženjeringa

Čurkin: Teške posljedice grubog geopolitičkog inženjeringa
Čurkin: Teške posljedice grubog geopolitičkog inženjeringa

MOSKVA - Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin ocijenio je danas da "grubi geopolitički inženjering" i politika smjene režima koju sprovode SAD u različitim zemljama podrivaju svjetsku bezbjednost i primoravaju članice UN da govore o narušavanju međunarodnog koordinatnog sistema.

"Libija i Irak su dobar primjer kada su Amerikanci otišli, u suštini, ne dovršavajući posao. Došli su da mijenjaju režim, ali ako mijenjaš režim, pripremi novi, učini tako da taj novi režim može da rješava zadatke koji su pred zemljom stajali", rekao je Čurkin za TV kanal "Rusija 1".

Prema riječima ruskog diplomate "u Libiji se sve raspalo", što je izazvalo "reakciju u Maliju", a "Centralnoafička Republika se raspala sama od sebe".

"Južni Sudan je uz podršku SAD stekao nezavisnost, a ispostavilo se da političke snage unutar zemlje uopšte nisu spremne na saradnju između sebe i tamo se, u suštini, nastavlja građanski rat, da bi vrhunac bio sa Islamskom državom", navodi on.

Govoreći o nestabilnosti u Iraku, Čurkin je rekao da su "Amerikanci otišli nedovršenog posla".

"Kod mnogih članica UN pojavila se zabrinutost da je onaj sistem međunarodnih koordinata, na koji smo navikli posljednjih 20 godina, koji se sastojao u tome da glavni igrači međusobno sarađuju pri rješavanju međunarodnih pitanja, narušen", kazao je šef ruske misije pri Svjetskoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije