Svijet

DW: BND dobio licencu za prisluškivanje

DW: BND dobio licencu za prisluškivanje
DW: BND dobio licencu za prisluškivanje

BERLIN - Njemački Bundestag je usvojio reformu BND-a, njemačke tajne službe, a povod za reformu je afera oko američke tajne službe NSA, koja je počela 2013. godine, a u koju je umiješan i BND, piše Dojče vele, navodeći da je reforma podijelila političare.

Njemački agenti su navodno za Amerikance špijunirali evropske saveznike - to proizilazi iz otkrića bivšeg agenta NSA Edvarda Snoudena.

Reforma je podijelila političare, konstatuje DW, navodeći da sada velika koalicija povlači konsekvence donošenjem dva zakona kojima uvodi reforme u rad BND.

Za koaliciju na vlasti, SPD i CDU/CSU reforma predstavlja osnovu za funkcionalne tajne službe, angažovane u inostranstvu, i bolju kontrolu njihovog rada.

Nasuprot tome, kritičari u svemu vide legalizaciju masovnog nadzora.

Bundestag trenutno ima tri organa koji kontrolišu rad tajnih službi, a uskoro će biti formiran i četvrti organ.

Njega će činiti sudije i advokati saveznog nivoa koji će kontrolisati korektnost špijuniranja u inostranstvu.

Kancelarija kancelarke će ih informisati o akcijama, a oni će donositi odluke o špijunaži institucija Evropske unije ili njenih članica.

Pored toga biće formirana kancelarija "stalnog opunomoćenika" sa oko 20 zaposlenih: zadatak je podrška postojećim organima pri kontroli rada tajnih službi i koordinacija sa drugim kontrolnim instancama.

Time će biti uklonjen "niz nedostataka", kaže Klemens Bininger (CDU), šef Parlamentarnog odbora za kontrolu.

 

Do sada su poslanici imali instrumente za kontrolu tajnih službi, ali "ne i osoblje, a pogotovo ne vremena da se time bave". Zbog toga je, kako je rekao, reforma važna.

Opozicija, međutim, strahuje da će formiranjem novog organa biti oslabljena parlamentarna kontrola.

Postoji ozbiljna opasnost da posebno osjetljive informacije budu dostupne samo opunomoćeniku, a ne i poslanicima, kaže Andre Han iz Levice.

Drugi zakon reguliše nadzor u inostranstvu, dakle nadzor telefona i internet veza ljudi u inostranstvu od strane BND-a.

U te svrhe tajna služba se može priključiti i na internet čvorišta u Njemačkoj preko kojih se odvija razmjena podataka iz cijelog svijeta.

Do sada je BND smio da prisluškuje samo pojedine linije i preuzima samo jedan dio podataka, a od danas može da se priključi na cijele telekomunikacione mreže bez ogranicenja - "full take" je naziv nove prakse koja je inače sporna, navodi DW.

Podatke koje je BND "pokupila" može da čuva šest mjeseci i takođe smije da ih proslijedi stranim službama kao što je NSA samo pod određenim uslovima.

Cilj te saradnje mora biti antiteroristička kampanja, podrška Bundesveru u operacijama u inostranstvu ili informacije o bezbijednosti Njemaca u inostranstvu.

Izričito je zabranjeno prisluškivanje njemačkih građana i industrijska špijunaža.

Poseban sistem filtera će omogućiti da odgovarajuće informacije budu prepoznate i izbrisane.

Prisluškivanje građana i institucija država članica EU i institucija EU je moguće ako se na primjer radi o opasnosti za unutrašnju i spoljnu bezbjednost Njemačke ili "saznanjima od spoljnog i bezbjednosno-političkog značaja".

O tome šta to konkretno znači će se od slučaja do slučaja dogovarati sa rukovodstvom tajnih službi u kancelariji kancelarke koja je zadužena za BND.

Opozicija na sve to naravno gleda drugačije - zakon je "poklon za BND", kaže Martina Rener iz Levice.

Reforma legalizuje praksu BND-a iz posljednjih deset godina koja je očito bila nezakonita, kaže u razgovoru sa DW, Kontastin fon Noc, poslanik Zelenih u Bundestagu.

On, takođe, sumnja da će sistem filtriranja funkcionisati - tehnički se uopšte ne može videti ko je Nijemac, a ko je stranac, kaže Noc.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava poput Lene Rorbah iz Amnesti Internešenala kritikuju to da zakon ne sadrži posebna pravila za strane novinare i druge profesije poput advokata ili ljekara.

Bivša ministarka pravde Sabine Lojthojzer-Šnarenberger (FDP) je već najavila tužbu protiv novog zakona o BND-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije