Svijet

DW: Trampov očekivani govor nije razočarao

DW: Trampov očekivani govor nije razočarao
Foto: Ilustracija | DW: Trampov očekivani govor nije razočarao

NJUJORK - U svom prvom obraćanju na Generalnoj skupštini UN predsjednik SAD Donald Tramp je zaprijetio uništenjem Sjeverne Koreje.

Kako ocjenjuje analitičar "Dojče velea" Majkl Knig, "publika" je mogla da očekuje da će od njega dobiti "solidnu dozu njegove čuvene retorike i manira, bez obzira na lokaciju i prirodu mjesta sa koga se upućuju poruke".

"Trampov očekivani govor nije razočarao. Predsjednik je iznio nekoliko stavova koji mogu biti opisani samo kao Trampizam. Nije uobičajen manir da predsjednik SAD nazove predsjednika druge države 'raketašem', kao i da zaprijeti da će potpuno uništiti Sjevernu Koreju", navodi Knig. 

Prema njegovim riječima, nečuveno je da je Tramp otišao u UN kako bi rekao svjetskim liderima da dio svijeta ide dođavola. 

"Nikada nisam čula da predsjednik stranog lidera ocijeni kao raketaša. To je zabrinjavajuće, naročito otkad je pitanje Sjeverne Koreje postalo ključna tema za Ujedinjene nacije", navodi profesorka retorike Meri Staki. 

Njena koleginica Dženifer Mersika je ocijenila da je takav način izražavanja neprikladan i za Twitter, a kamoli za GS UN. 

Da riječi izazivaju posljedice upozorava profesor Nikolas MIler. 

"Trampove izjave o Sjevernoj Koreji i Iranu destabilizuju i povećavaju izglede za konflikt i nuklearni sukob. Prijetnja uništenjem samo može da da osjećaj Pjongjangu da mora da iskoristi svoje nuklearno oružje, ako misli, ispravno ili ne, da je rat neizbježan", kaže Miler. 

On ocjenjuje da bi gore efekte po svijet mogle da imaju opaske upućene Iranu, nego Sjevernoj Koreji. 

"To označava da je predsjednik možda spreman da poništi ili promijeni nuklearni dogovor koji je postignut ranije sa Teheranom. Taj sporazum će biti tema u Vašingtonu sljedećeg mjeseca. Ukoliko se SAD povuku iz sporazuma, Iran bi mogao da pojača svoj nuklearni program, što bi povećalo rizil u regionu. Možda bi tada i Saudijska Arabija dobila želju za nuklearnim oružjem, a to bi učinilo još težim eventualni dogovor sa Sjevernom Korejom", ističe Miler.

(Dojče vele)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije