Svijet

Da li će Španija zbog Katalonije mijenjati Ustav?

Da li će Španija zbog Katalonije mijenjati Ustav?
Foto: Ilustracija | Da li će Španija zbog Katalonije mijenjati Ustav?

Premijer Španije Marijano Rahoj zatražio je iz Madrida, poslije prethodnog sastanka Savjeta ministara, objašnjenje od katalonskih vlasti da li su ili nisu proglasili jednostranu nezavisnost u utorak uveče u parlamentu u Barseloni.

U vrlo kratkom obraćanju Rahoj je zatražio jasan odgovor poslije "konfuzije koju je izazvao Đeneralitat" (katalonska vlada).

Premijer je dodao da će, ako se Pudždemon vrati zakonu doći kraj neizvjesnosti. Rahoj je naveo da je zahtjev prethodni korak mjerama koje vlada može da usvoji na osnovu člana 155 Ustava prema kojem Madrid ima pravo da preuzme kontrolu nad autonomnim regionom ukoliko on ne ispunjava ustavne obaveze i tako djeluje suprotno interesima Španije.

U prvim analizama Rahojeve poruke, kao i kod tumačenja Pudždemonove izjave, ima različitih interpretacija, od onih da je premijer "otvorio put ka primjeni člana 155 Ustava", do zaključka da je vlada već "aktivirala član 155".

Možda je, ipak, vijest dana saopštio Pedro Sančez, lider PSOE. On je rekao da je u razgovoru sa premijerom Rahojem postignut dogovor o početku procesa izmjene Ustava, pišu "Novosti.rs".

To bi, na duži rok, mogao biti izlaz iz pat situacije ako obje strane pokažu dovoljno strpljenja i tolerantnosti. U popodnevnom govoru u španskom parlamentu Rahoj je takođe pomenuo ustav zemlje uz opasku da on nije "perfektan zakon" i da se može razgovarati i o njegovoj promjeni.

Alberto Rivera, prvi čovjek "Sijudadanosa", zatražio je od Pudždemona da prestane sa ucjenama.

"Napad na demokratiju ne može se završiti bilo kakvom privilegijom. Ako neko misli da ćemo ključ od kase ili neku poresku olakšicu dati Pudždemonu, griješi", rekao je Rivera.

Katalonska strana se do kasno po podne nije oglasila povodom zahtjeva vlade. Samo je Oriol Žunkeras, lider Republikanske ljevice, rekao da u Kataloniji neće biti vanrednih izbora.

Generalno, ocjena je da je do nedavno jaka secesionistička linija napravila korak nazad. Najžešći zagovornici osamostaljenja Katalonije po svaku cijenu, uglavnom okupljeni oko CUP (Kandidatura narodnog jedinstva) vidno su razočarani. Čuje se ocjena da je Pudždemon "izdao", "prevario", "iznevjerio očekivanja", da je "propuštena istorijska prilika".

Na ulicama Barselone nema vidljivih znakova nervoze, ali neki sitniji znaci ipak ukazuju da situacija nije sasvim uobičajena. Rafovi u samoposlugama su prazniji nego obično, neki bankomati ne rade, iz banaka stižu stidljive informacije da građani podižu više novca nego obično, hoteli bilježe pad broja noćenja.

U međuvremenu se nastavlja egzodus velikih firmi koje izmještaju svoja sjedišta iz Barselone, sada ih je već na desetine, navode "Novosti" i dodaju da je  među posljednjima takvu odluku donijela i velika izdavačka kuća "Planeta".

Odlaze i čisto katalonske firme jer, osim nestabilnosti koja negativno utiče na posao, strahuju i od (buduće) katalonske poreske uprave koja će im, vjerovatno, tražiti dažbine koje su već plaćene španskoj državi, smatraju "Novosti".

U četvrtak je državni praznik (Hispano dan) koji se obično obilježava velikom vojnom paradom u Madridu. Katalonsko civilno društvo sazvalo je za 11.00 sati manifestaciju u Barseloni sa sloganom "Katalonija da, Španija takođe".

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije