Svijet

Da li će nova politika Austrije biti "razorna" za Balkan?

Da li će nova politika Austrije biti "razorna" za Balkan?
Foto: Arhiva N.N | Da li će nova politika Austrije biti "razorna" za Balkan?

BEČ - Budući lider Austrije Sebastijan Kurc biće više zainteresovan za unutrašnju politiku i Zapadni Balkan neće biti u njegovom fokusu, smatra Florijan Biber.

Ipak, on upozorava da će Balkan možda izgubiti dosadašnjeg partnera, kao i da bi, ako neko iz FPO preuzme diplomatiju, to moglo da donese nevolje regionu.

Profesor Univerziteta u Gracu kaže da je ipak važno razumjeti da su Sebastijan Kurc i njegov OVP, kao i Slobodarska partija više zainteresovani za unutrašnju politiku i problem migracije.

Za njega rezultat austrijskih izbora "nije baš iznenađenje".

"Kurc, koji je bio ministar spoljnih poslova, bio je veoma zainteresovan za Zapadni Balkan, ali nakon prvobitnog opšteg interesa, fokusirao se na unutrašnju politiku koja u suštini za cilj ima zatvaranje migrantskih ruta i korišćenje Zapadnog Balkana za postizanje tog konkretnog cilja", navodi Biber.

On smatra da se isto može očekivati i od Slobodarske partije.

"Očekuje se da će Slobodarska partija pratiti sličnu politiku i da će sve reforme u vezi stabilnosti podrediti sprečavanju ulaska migranata u Austriju", navodi Biber.

Čak i najvjerovatniji scenario, da se Austrija više okrene unutrašnjoj politici, imaće uticaja na proširenje.

"Austrija koja se više osvrće na unutrašnju politiku, Austrija koja će biti fokusirana na spoljnu politiku kao proširenje svojih domaćih antiimigracionih politika, značilo bi da će Austrija nastaviti da podržava proširenje, međutim, to bi bilo iz sebičnih razloga, a ne zbog reforme. U tom smislu, mogli bismo da kažemo da će Zapadni Balkan izgubiti partnera orijentisanog prema reformama u Evropskoj uniji", zaključuje Biber za EWB.

On kaže da i glasači Kurca i glasači Slobodarske partije očekuju saradnju i sve ukazuje prije novoj koaliciji, koja takođe ima većinu u novom parlamentu i to je veoma jasno, bez obzira na to kakav će biti finalni rezultat.

Prema njegovim riječima, ovo je drugi put da konzervativci formiraju koaliciju sa ultradesničarskom Slobodarskom partijom, prethodni put se to desilo 1999. godine. Međutim, Biber ukazuje na to da je tada podrška za ultradesničare i konzervativce bila kud i kamo jednaka, dok su danas konzervativci očigledno jači, što im daje bolju poziciju za pregovaranje.

Biber smatra da je Slobodarska partija više zainteresovana za unutrašnje politike.

"Kancelar će biti Sebastijan Kurc, Slobodarsku partija će biti dobro predstavljena i njihov fokus će biti na domaćim politikama, tako da možete da očekujete da će se Slobodarska partija fokusirati na unutrašnjost. Njihova politika je antiimigraciona, tako da će ključno ministarstvo biti Ministarstvo unutrašnjih poslova", navodi Biber za EWB.

Jedan od najvećih problema biće izbor novog ministra za spoljne poslove, što tradicionalno pripada manjem koalicionom partneru, ali Biber smatra da to neće biti slučaj.

"Ne čini mi se vjerovatno, iz dva razloga. Prije svega, konzervativci su oduvijek kontrolisali Ministarstvo spoljnih poslova, stoga mi se ne čini da će to ispustiti. Drugo, Slobodarska partija je loš međunarodni partner, tako da smatram da je vjerovatno da će Kurc insistirati na tome da ministar spoljnih poslova ne bude iz redova Slobodarske partije, što bi donijelo poteškoće Austriji, a pogotovo ako se uzme u obzir to da će Austrija sljedeće godine biti na čelu predsjedništva Savjeta Evropske unije", rekao je Biber za EWB.

On smatra da postoje određene ličnosti kao što je bivši predsjednički kandidat Norbert Hofer iz Slobodarske partije koji bi mogli da postanu sljedeći ministar spoljnih poslova. Biber takođe naglašava da postoji i mogućnost da će novi ministar spoljnih poslova biti "neutralna" figura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije