Svijet

Dačić o Ukrajini: Apelujem i tražim da se poštuje primirje

Dačić o Ukrajini: Apelujem i tražim da se poštuje primirje
Dačić o Ukrajini: Apelujem i tražim da se poštuje primirje

BEOGRAD - OEBS će insistirati na sistemu legitimne verifikacije povlačenja teškog naoružanja u Ukrajini u čemu učestvuju obje strane, kao i na poštovanju prekida vatre, rekao je danas predsjedavajući OEBS-a Ivica Dačić.

"Apelujem i tražim od svih strana da nastave da poštuju dogovor iz Minska", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima OEBS-a koji se bave ukrajinskom krizom.

Dačić je najoštrije osudio kršenje prekida vatre i nedavne incidente u Kijevu, izrazivši nadu da to neće uticati na demokratsko-politički proces koji je u toku.

"Primirje, verifikacija povlačenja teškog naoružanja, normalizacija života, rešavanje humanitarnih pitanja, nastavak političkog procesa i održavanje lokalnih izbora biće znak da rat prestaje i da se uspostavlja mir", poručio je Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije.

On je apelovao da se posmatračima OEBS-a omogući nesmetan i bezbjedan pristup terenu da bi mogli da ispune mandat i verifikuju povlačenje oružja, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"OEBS ne može da toleriše da se svi deklarativno zalažu za mir, kao u okviru Normadijskog formata, a da onda na terenu imamo drugačiju situaciju", rekao je Dačić i najavio da će 19. septembra u NJemačkoj biti održan sastanak Trojke o Ukrajini.

Dačić je ocijenio da se dogovor o primirju povodom početka školske godine, postignut na prošlonedjeljnom sastanku Trilateralne kontakt grupe, za sada uglavnom poštuje, te dodao da se nada da će to poslužiti kao polazna tačka za napredak u sprovođenju dogovora iz Minska.

Specijalni predstavnik OEBS-a u Ukrajini Martin Sajdik, šef Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrul Apakan i generalni sekretar OEBS-a Lambert Zanijer došli su u Beograd na Dačićev poziv da bi ga izvjestili o razvoju događaja nakon njegove posjete Minsku, 21. jula, gdje je prisustvovao sastanku Trilateralne kontakt grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije