Svijet

Danski premijer: Nije fer da udomljavamo strane kriminalce

Danski premijer: Nije fer da udomljavamo strane kriminalce
Foto: N.N. | Danski premijer: Nije fer da udomljavamo strane kriminalce

KOPENHAGEN - Nacionalni sudovi trebalo bi da budu u mogućnosti da mngo lakše protjeraju strane kriminalce, izjavio je danas danski premijer Lars Loke Rasmusen, prenosi Rojters.

Vrhovni sud Danske prošle godine je izglasao da četiri Rumuna koji su bili optuženi u matičnoj zemlji za krijumčarenje ljudima ne mogu da budu protjerani iz zemlje, zato što bi zatvori u Rumuniji narušili njihova ljudska prava.

"To jednostavno nije fer, da države kao što je Danska završe tako što će udomljavati strane kriminalce, zbog loših zatvorskih uslova u njihovim domovinama", rekao je Lars Loke Rasmusen pred parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope u Strazburu kojom trenutno predsjedava Danska.

"Potreban nam je sistem koji je oštriji prema zemljama koje ne ispunjavaju svoje obaveze poštovanja ljudskih prava. Istovremeno, potreban nam je sistem koji se ne miješa previše u zemlje koje ozbiljno shvataju ljudska prava", dodao je.

On je naglasio da će Danska u aprilu biti domaćim ministarske konferencije pod pokroviteljstvom Savjeta, koja ima za cilj da pruži novi podsticaj reformi sistema Konvencije (ljudskih prava)".

Prijedlozi će uključiti veću slobodu za protjerivanje stranih kriminalaca, ali šanse da Savjet odobri tako nešto djeluju male s obzirom na to da su neki delegati tvrdili da bi to podrilo legitimitet Evropskog suda za ljudska prava, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije