Svijet

"Davutoglu sprovodi ideje koje su inspirisale Hitlera"

"Davutoglu sprovodi ideje koje su inspirisale Hitlera"
"Davutoglu sprovodi ideje koje su inspirisale Hitlera"

HAMBURG - Ahmed Davutoglu, kojeg je novoizabrani turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan najavio kao novog predsjednika vlade, je panislamista za kojeg neki tvrde da je inspirisan idejama Adolfa Hitlera o "životnom prostoru na istoku" primijenjenim u islamskom kontekstu.

Ovo se, između ostalog, navodi u analizi uglednog njemačkog magazina "Die Welt" o ličnosti Davutoglua i njegovoj ulozi u Erdoanovoj viziji nove Turske.

U dijelu analize navode istraživanje koje je o Davutogluu sproveo njegov bivši student Belul Ockan, koji je, navodi "Die Welt", Davutoglua vidio kao panislamistu.

"Prema Ockanu, na Davutoglua su snažan utisak ostavili njemački mislioci. Davutoglu je posebno bio zadivljen Karlom Haushoferom, čije su teze o 'istočnom životnom prostoru' inspirisale i Hitlera. Davutoglu je te koncepte jednostavno preformulisao u islamski geopolitički prostor", navodi "Die Welt".

Dalje se navodi da bi nova turska interesna zona obuhvatila Kavkaz, Centralnu Aziju, ali i Balkan, ili barem zemlje sa muslimanskim stanovništvom poput BiH i Albanije.

U "Die Weltu" podsjećaju i na jedan intervju koji je Davutoglu dao tom magazinu u kojem je napomenuo da se sve može promijeniti osim geografije i istorije, navodeći da je Davutoglu čovjek sa geostrateškom vizijom.

"Davutoglu želi ojačati globalni ugled i moć Turske, smatra da moć zapada opada i istovremeno priča o nadolazećem dobu nove i bolje istočne civilizacije. Njegov uticaj na Erdoana se čini prilično značajnim", ističe se u analizi "Die Welta".

Unutarpolitički, "Die Welt" vidi Davutoglua kao "neispisanu knjigu", ali da je iz njegovih vlastitih spisa jasno da se radi o osobi koja islamsku kulturu i civilizaciju vidi kao izvor moći Turske, te da će Davutoglu propagirati Erdoanov projekt lagane, ali trajne islamizacije društva, koliko god to sekularni ustav Turske bude dozvolio.

Spoljnopolitički, nakon što je 2009. preuzeo poziciju ministra spoljnih poslova, "Die Welt" ga vidi kao rasistički orijentisanog prema Izraelu i panislamistu.

"Nije predvidio 'Arapsko proljeće', niti ga je želio priznati nakon što je započelo. Pokušao je srušiti sirijskog predsjednika Bašara al Asada tako što je podržao radikalne islamske elemente koji sada prijete samoj formi islamske Turske kako je Davutoglu vidi, i koji sada kompletno osoblje turskog konzulata u Mosulu drži kao taoce", ističe "Die Welt".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije