Svijet

Demokratija u Rusiji razvija se u skladu sa međunarodnim normama

Demokratija u Rusiji razvija se u skladu sa međunarodnim normama
Demokratija u Rusiji razvija se u skladu sa međunarodnim normama

MOSKVA - Demokratija u Rusiji se razvija u skladu sa međunarodnim normama i Moskvi nije potreban nikakav savjet izvana, izjavio je predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Konstantin Dolgov.

Dolgov je komentarisao izjavu portparola Stejt deparmenta Meri Harf o novom zakonu u Rusiji prema nepoželjnim organizacijama.

"Sudeći po saopštenju Meri Harf o zakonu za nevladine organizacije iz 23. maja, SAD neprestano pokušavaju da građane suverenih država uče demokratiji i ljudskim pravima", ističe Dolgov.

Ruski diplomata je podsjetio da je Savjet za ljudska prava UN-a nedavno Americi iznio rekordnih 348 kritičnih preporuka.

"To je novi dokaz o obimnim, akutnim problemima sa poštovanjem ljudskih prava i principa vladavine zakona u SAD. Demokratski razvoj u Rusiji uspješno će se odvijati u skladu sa međunarodnim obavezama i bez savjeta spolja", dodao je Dolgov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom vikenda je potpisao zakon koji predviđa zabranu rada neke strane nevladine organizacije ukoliko predstavlja prijetnju za bezbjednost zemlje i ustavne temelje te države, čime postaje nepoželjna u Rusiji.

Zakon predviđa i sudsko gonjenje predstavnika nevladinih organizacija, kojima može da prijeti kazna do šest godina zatvora ili protjerivanje iz zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije