Svijet

Demonstracije aktivista ispred konzulata Britanije

Demonstracije aktivista ispred konzulata Britanije
Demonstracije aktivista ispred konzulata Britanije

HONGKONG - Manja grupa demonstranata okupila se danas ispred britanskog konzulata u Hongkongu optužujući bivšu kolonijalnu silu da nije zaustavila Kinu da vrši uticaj na slobodu izbora i ugrožava slobode garantovane zajedničkim sporazumom.

Oko 30 ljudi, prema AFP, okupilo se ispred zgrade, noseći žute kišobrane koji su simbol prodemorkatskih demonstracija koje su prije dva mjeseca blokirale grad.

Organizator okupljanja Daniel M. rekao je da je Velika Britanija u obavezi da okonča problem, jer ima odgovornost iz sporazuma koji je potpisala sa Kinom.

Velika Britanija i Kina su potpisnice zajedničke deklaracije, dogovora koji garantuje prava i slobode, kao i da će ekonomski i socijalni sistem ostati nepromijenjen u Hongkongu u narednih pet decenije poslije predaje ovog grada kineskim vlastima 1997.

Demonstranti optužuju Kinu da ne poštuje sporazum i svoje pravne obaveze usvajanjem takozvanog ˝osnovnog zakona˝, kojim je u avgustu proglašeno da se na izborima mogu kandidatovati samo ona lica koja su patriote i koji su prošli provjeru komiteta lojalnog Pekingu.

˝Demokratija treba da se zasniva na volji stanovništva. Bilo je obećanje da ćemo narednih pet decenija imati visok  stepen autonomije˝, ukazao je Daniel M. dodajući da Velika Britanija ne može ćutati, jer bi time bila na istoj strani strani.

Ma je britanskom konzulatu predao peticiju, nakon čega je najavio da će jedna grupa ostati ispred ovog zdanja sve dok britanski zvaničnici ne osude Kinu za kršenje sporazuma.

Takođe ova grupa želi da se sastane sa delegacijom britanskih poslanika prilikom njihove posjete Hongkongu.

Britanski premijer Dejvid Kameron ranije je izrazio zabrinutost zbog tenzija u Hongkongu.

Portparol Konzulata rekla je AFP da britanska vlada oštro odbacuje optužbe da ignoriše kršenje sporazuma.

˝Smatramo da su prava i slobode predviđena zajedničkom deklaracijom i osnovnim zakonom I dalje poštovana. Naše opredijeljenje da obezbjedimo implementaciju sporazuma je isto kao i ranije˝, poručila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije