Svijet

Demonstracije u više gradova

Demonstracije u više gradova
Demonstracije u više gradova

PARIZ - Više hiljada radnika Univerziteta i studenata marširalo je danas ulicama nekoliko francuskih gradova, protestujući zbog malih izdvajanja za obrazovanje i "lošeg stanja prostorija fakulteta".

Demonstranti su nosili natpise poput "Nauka u maršu". Protestovali su istraživači, akademci, studenti i radnički sindikati, koji ističu da je visoko obrazovanje u dubokoj krizi u Francuskoj.

"Moramo baciti svjetlo na katastrofalno stanje u visokom obrazovanju i istraživanju u Francuskoj. Vlada ostaje gluva na zahtjeve i retorika ne može skriti nedostatak sredstava, čije se posljedice odražavaju na svakodnevni život osoblja i studenata", ističu organizatori protesta u zvaničnom saopštenju.

Organizatori navode da "slika govori bolje od hiljadu riječi", jer su napravili galeriju sa fotografijama slabo održavanih prostorija na Univerzitetima u Francuskoj.

Nezadovoljstvo radnika Univerziteta izazvano je amandmanima na budžet namijenjen za obrazovanje u 2015. godini, koji je usvojen u Nacionalnoj skupštini u novembru. Fondovi za obrazovanje umanjeni su za 136 miliona evra, uključujući 70 miliona evra za visoko obrazovanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije