Svijet

Deportovani nacisti ostaju bez socijalne pomoći

Deportovani nacisti ostaju bez socijalne pomoći
Deportovani nacisti ostaju bez socijalne pomoći

VAŠINGTON - Osumnjičeni nacistički ratni zločinci koji su deportovani iz SAD neće više dobijati socijalnu pomoć od ove države, ako budu usvojena predložena zakonska rješenja u američkom Kongresu.

Agencija AP navodi da su članovi Komiteta za finansije u američkom Predstavničkom domu i Senatu predstavili nacrte zakona radi zatvaranja "rupe u zakonu" koja je omogućila da nekadašnji nacisti dobijaju pomoć, iako su deportovani iz SAD.

Nacrt zakona predstavljen je nakon istrage agencije AP, tokom koje je otkriveno da je više miliona dolara pomoći uplaćeno na račune nekoliko desetina nacista.

Istragom je otkriveno da njih najmanje četvorica žive u Evropi od američke socijalne pomoći. AP je objavio da su ova lica imala pravo da zadrže ovu beneficiju i ako bi pristala da odu iz SAD prije deportacije.

Među osobama koje su naplatile novac je Jakob Dencinger, bivši čuvar u Aušvicu. Vlasti SAD pripremale su se 1989. godine da mu oduzmu državljanstvo, a on je tada spakovao kofere i pobjegao u NJemačku.

Dencinger se kasnije nastanio u Osijeku, gdje živi udobno zahvaljujući novcu američkih poreskih obveznika, navodi AP. On svakog mjeseca primi socijalnu pomoć od 1.500 dolara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije