Svijet

"Der Spiegel": Sadamov pukovnik organizovao ISIL

"Der Spiegel": Sadamov pukovnik organizovao ISIL
"Der Spiegel": Sadamov pukovnik organizovao ISIL

HAMBURG - Pukovnik obavještajnih snaga režima zbačenog iračkog vođe Sadama Huseina organizovao je Islamsku državu i isplanirao zauzimanje velikog dijela Sirije, piše njemački časopis Der Spiegel.

U tekstu "Teoristički strateg: Tajni dokumenti otkrivaju strukturu Islamske države", njemački časopis piše kako je Iračanin Samir Abd Muhamad al-Halifi detaljno organizovao džihadiste, ali i kako je grupa oficira režima Sadama Huseina organizovala sunitske ekstremiste koji su postali osnova terorističke organizacije koja je zauzela velike dijelove Sirije i Iraka.

Pozivajući se na rukom ispisane dokumente Al-Halifija, koji je poznatiji kao Hadži Bakr, Spiegel navodi da oni iznose portret organizacije koja je, mada djeluje da je vođena vjerskim fanatizmom, ustvari hladno proračunata.

Svjedoci s kojima je Spiegel razgovarao Hadži Bakra opisuju kao povučenog, učtivog, laskavog, izuzetno predusretljivog, uzdržanog, neiskrenog, beskrupuloznog i zlonamjernog. Svi do jednog, međutim, kažu da nikada nisu znali s kim tačno imaju posla.

Bakr, iako je godinama vukao konce u Islamskoj državi, sve do svoje smrti je bio malo primjećen. Bivši članovi Islamske države ga često pominju kao vodeću figuru, ali se nikada nije znalo koja je bila njegova uloga.

Njegovi dokumenti opisuju kako je organizovano vođstvo Islamske države i kakvu ulogu su u njoj imali bivši zvaničnici Sadama Huseina. Takođe se opisuje kako je planirano zauzimanje sjevernog dijela Sirije, što je omogućilo njeno kasnije napredovanje u Iraku.

U njegovim tekstovima, međutim, upadljivo je odsustvo vjerskih elementa, navodi Spiegel. Bakr je bio "nacionalista, a ne islamista", naveo je irački novinar koji ga se sjeća kao veoma inteligentnog i čvrstog oficira.

Der Spiegel piše da je Bakr s malom grupom saradnika stigao u Siriju 2012. s "naizgled apsurdnim planom" - Islamska država će zauzeti što više teritorija u Siriji, a onda to iskoristiti za napad u Iraku, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije